Statul american Georgia a permis redeschiderea restaurantelor pe 27 aprilie, dar mulţi proprietari au preferat să le ţină închise. E şi cazul lui Ryan Pernice, care are trei restaurante.
Acesta este îngrijorat de sănătatea angajaților și a clienților, dar există şi un alt motiv pentru care a ales această variantă: nu poate face profit cu regulile de distanțare socială în vigoare.
Dacă vorbiți cu proprietarii de restaurante de pe tot globul, limba s-ar putea schimba, dar matematica este aceeași. Restaurantele și barurile au nevoie de volum și trafic pentru a putea funcționa.
Ryan Pernice, patron de restaurante din Georgia:
Pernice a fost nevoit să concedieze sau să suspende
contractele a 80 din cei 120 de angajați ai săi.
De la 200 la 50 de clienţi pe seară
În întreaga lume, milioane de angajaţi din această industrie
și-au pierdut locul de muncă din cauza restricţiilor luate în timpul pandemiei
de coronavirus.
Unele dintre aceste măsuri au fost eliminate acum, dar
restaurantele și barurile nu sunt prioritare pentru redeschidere, deoarece sunt
privite ca locuri unde virusul s-ar putea răspândi.
Nu vom avea nici un profit cu aceste măsuri de distanţare socială. Eu am decis să deschid restaurantul, dar sunt multe altele despre care am auzit că nu se vor mai deschide niciodată.
Blaiss Nowak, patron de restaurante din Georgia:
Nowak a redus numărul clienților din restaurantul său de la 200 pe noapte la doar 50, cu mese aflate la 3 metri una de alta.
Zona principală de mese, care găzduia 60 de persoane la un moment dat, este acum limitată la 24.
Zona de mese din restaurantul lui Nowak, înainte şi după carantină
Alţi proprietari preferă să ţină închis decât să deschidă în
actualele condiţii.
Operatorul de restaurante Union Square Hospitality Group, din New York, a disponibilizat aproximativ 2.000 de persoane în martie, iar CEO-ul său, Danny Meyer, a declarat săptămâna trecută că nu se așteaptă ca oamenii să se întoarcă până la găsirea unui vaccin.
Nu există nici un interes sau emoție din partea mea de a avea un local pe jumătate plin, în timp ce toată lumea își ia temperatura și poartă măști.
Danny Meyer, CEO Union Square Hospitality Group:
Proteste în Italia
Acest sentiment este răspândit în toată lumea. În Italia, mii de proprietari de restaurante au protestat față de măsurile de distanțare socială propuse de guvern, care urmează să intre în vigoare atunci când restaurantele se vor redeschide, pe 1 iunie.
Acest restaurant este dragostea vieții mele, dar am ales să nu-l mai deschid.
Mario Firpo, proprietarul unei pizzerii din Milano:
Pizzeria lui Firpo, înainte şi după carantină
Firpo face parte dintr-o mișcare de patroni italieni care protestează online și pe străzi, sub hashtag-ul “Io non apro” (Nu deschid).
Trei sferturi din restaurantele britanice nu se vor mai
deschide curând
Kate Nicolls, CEO al asociației UK Hospitality, a solicitat
guvernului să sprijine afacerile din acest domeniu cu plata chiriei sau să continue
sprijinul salarial pentru angajaţi.
În Regatul Unit, trei sferturi dintre patronii de baruri și restaurante
nu sunt siguri că vor supraviețui distanțării sociale și mulți preferă să-şi
ţină afacerile închise, potrivit unui sondaj efectuat de SquareMeal.
Dacă ne vom reduce la jumătate activitatea, multe afaceri se vor închide fără sprijin guvernamental.
James Ramsden, proprietar londonez de restaurante:
Distanțarea socială la pub
Barurile se află într-o situaţie şi mai rea decât
restaurantele, potrivit lui Gagan Gurung, proprietarul companiei Tell Camellia
din Hong Kong.
Fosta colonie britanică a impus reguli de distanțare socială,
permițând restaurantelor și barurilor să rămână deschise la jumătate din
capacitate și cu o distanțare de cinci metri între grupuri.
Cum să supraviețuiești doar cu 15 clienţi, care stau la o distanță de doi metri? Nu este deloc bine pentru afacerile noastre.
Gagan Gurung, proprietar de bar din Hong Kong:
Barul lui Gurung, înainte şi după carantină
Irlanda este cunoscută pentru cultura pub-ului și aproape 8% dintre angajaţii țării lucrează în baruri sau restaurante, potrivit unui raport publicat anul trecut de Drinks Industry Group din Irlanda.
După ce barurile și restaurantele au fost închise acum două
luni, Asociația Restaurantelor din Irlanda a raportat aproximativ 120.000 de
pierderi de locuri de muncă în acest sector.
Guvernul irlandez a stabilit ca pub-urile să se redeschidă abia pe 10 august, dar nu a furnizat încă măsuri privind distanțarea socială.
Un model propus de Federația Vintners din Irlanda nu mai include
muzică live, ci doar servicii de masă și cel mult patru persoane pe 10 metri
pătrați.
În calitate de patroni responsabili, ar trebui să spunem că nu vom mai deschide. Cum am putea să ne mai deschidem restaurantele, știind că astfel vom pierde bani?
JP McMahon, bucătar irlandez cu o stea Michelin: