Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat joi legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, a informat Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă.

Legea are ca scop eficientizarea administrării locuinţelor, în cazul blocurilor, caselor cu curte comună sau ansamblurilor rezidenţiale, aduce destul de multe schimbări. Vă prezentăm câteva dintre acestea: 

  • Proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii încadrate în clasele de risc seismic şi/sau afectate de seisme sunt obligaţi să ia măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.
  • Asociațiile de proprietari vor avea dreptul să ia măsuri mai dure împotriva celor cu restanţe la întreţinere. Astfel, cei care vor dori să îşi vândă locuinţa nu vor putea face acest lucru dacă au datorii mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut (1.900 lei, în 2018). În acest caz, asociaţia de proprietari va fi obligată să solicite notarea în cartea funciară a acestor debite. De asemenea, asociaţia va avea o ipotecă legală asupra apartamentelor şi asupra bunurilor mobile din acestea, pentru sumele restante la plat
  • Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creşterii performanţei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condiţiile menţinerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervenţiilor.
  • Vor fi sancţionaţi cu amenzi cei care nu vor permite accesul în locuinţă în caz de reparaţii de urgenţă. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede o amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei şi poate fi aplicată de poliţia locală, primari ori împuterniciţi lor.
  • Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcţii de către autoritatea administraţiei publice competente, fără a pune în pericol integritatea structurală a condominiului, rezistenţa mecanică, stabilitatea şi siguranţa clădirii sau a altor proprietăţi individuale, precum şi buna funcţionare a instalaţiilor aferente acestora.
  • Proprietarii care schimbă destinaţia locuinţei şi o folosesc ca firmă de apartament vor plăti amenzi mai mari dacă nu respectă noua lege. Ei vor fi nevoiţi să ia aprobări scrise şi să încheie cu vecinii direct afectaţi convenţii prin care să declare activitatea ce se va desfăşura în locuință şi numărul de persoane în funcţie de care se vor plăti cheltuielile la asociaţie.

Piloţii de pe elicopterele SMURD care îşi riscă viaţa „pentru ca alţii să trăiască”. Unul a salvat piloţii care s-au catapultat din avionul prăbușit în Bacău


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News