Propunerea legislativă pentru modificarea OUG 20/1994 privind măsuri pentru reducarea riscului seismic al construcțiilor existente a primit raport favorabil în comisia de administrație publică a Camerei Deputaților.

Proiectul a fost avizat cu mai multe amendamente. Astfel, în vederea prevenirii unui potențial dezastru provocat de cutremure, proprietarii și deținătorii construcțiilor au obligația să permită intrarea în imobilele pe care le dețin, pentru desfășurarea activităților de expertizare, efectuare de măsurători, proiectare sau de execuție a lucrărilor de intervenție.

Proprietarii vor fi înștiințați cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de începerea lucrărilor. În caz de refuz, intrarea în orice încăpere a construcțiilor supuse lucrărilor de consolidare se va face prin dispoziție de primar. Amendamentul mai prevede că, dacă este necesar,  primarul va putea dispune restrângerea folosinței încăperilor din construcțiile supuse lucrărilor respective sau evacuarea temporară, pe timpl desfășurării lucrărilor de intervenție.

Decizia de evacuare temporară are caracter executoriu din momentul în care proprietarilor li se comunică noua adresă a locuinței de necesitate, pentru cazarea în perioada lucrărilor de consolidare.

Proprietarii evacuați vor fi găzduiți în locuințe de necesitate, pe cheltuiala administrațiilor locale

Cei evacuați vor sta în locuințe de necesitate pe cheltuiala administrațiilor locale, care vor plăti de la chirie și întreținere, până la cheltuielile cu mutatul. De asemenea, autoritățile locale vor asigura spațiile necesare depozitării bunurilor materiale ale proprietarilor evacuați, care nu pot fi mutate în locuința de necesitate.

Potrivit amendamentelor aprobate în comisia de administrație publică, autorităţile administraţiei publice locale pot hotărî, în condiţiile legii, finanţarea de la bugetele locale, în limita fondurilor alocate, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie la spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă.

Proprietarii de locuinţe, persoane fizice, precum şi proprietarii de spaţii publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, persoane fizice şi juridice, situate în construcţii cu destinaţia de locuinţă încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public sunt scutiţi de la plata impozitului pentru spaţiul deţinut, pe durata execuţiei lucrărilor de intervenţie, respectiv de la data începerii lucrărilor de intervenţie şi până la data recepţiei finale a lucrărilor, mai prevede proiectul de lege.

Primăriile plătesc reabilitarea clădirii, proprietarii restituie sumele în 25 de ani, în rate lunare

Proiectul mai prevede că proprietarii locuinţelor, precum şi ai spaţiilor publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, din construcţiile incluse în programele anuale vor beneficia de finanţare din transferuri de la bugetul de stat şi bugetul local pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie.

Astfel, proprietarii locuinţelor, persoane fizice, vor restitui a sumele alocate din transferuri de la bugetul de stat, în rate lunare egale fără dobândă, cu o durată de rambursare de până la 25 de ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor de intervenţie. În cazul întârzierii la plată a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculează majorări de întârziere la ratele scadente;

Proprietarii spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință vor restitui sumele alocate de la bugetul local, în rate lunare egale cu o dobândă fixă de 5% pe an, cu o durată de rambursare de până la 5 de ani de la data recepţiei. În cazul întârzierii la plată a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculează majorări de întârziere la ratele scadente.

Majorările de întârziere sunt în cuantum de 1% pe lună, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

O altă prevedere este aceea că vânzarea locuinței, în decurs de 5 de ani de la recepţia lucrărilor de consolidare, este condiţionată de rambursarea integrală a ratelor neachitate.

 

Urmărește-ne pe Google News