American European Marketing &Enterprises SA, care este, conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului, cea mai tare companie românească, se află în Fântâna, pe strada Văii, la nr 41. Cotim la dreapta din strada principală şi dăm într-o uliţă prăfuită, cu pietriş în loc de asfalt, străjuită de un mic pârâu pe care stau bobocii de raţă. O femeie care venea de pe câmp, cu sapa- n spate, ne arată poarta verde ce ascunde- n spatele ei o “lecţie” de succes financiar.
Nu e nici un bloc turn, nici măcar o vilă cu termopane, ci doar o casă care pare a fi părăsită. American European Marketing & Enterprises SA nu-şi permite nici măcar un interfon la poartă, aşa că nu ştim cum am putea să intrăm.
Salvarea noastră vine în chipul unui puşti călare pe o bicicletă hodorogită. Precum un asistent manager, copilul se duce să-i dea de ştire proprietarei sediului că are o întâlnire urgentă.
Acesta este actul prin care Urania Casangiu (55 de ani) îşi dă acordul să pună la dispoziţie spaţiul a cărui proprietară este către firma American European Marketing & Enterprises S.A.
«Acum puneam nişte castraveţi»
În poartă apare o persoană de vârsta a doua, slăbuţă şi uscată, care ne ia tare din prima. “Daca-ş fi miliardară, nu mi-aş mai întinde rufele aici. Nu aş mai trăi de pe o zi pe alta. Chiar acum puneam nişte borcănele de castraveţi. Aş vrea să fiu bogată, dar nu sunt. Măcar să am un salariu minim pe economie. Lucrăm cu ziua pe la unii, pe la alţii din sat”, ne mărturiseşte Urania Casangiu.
Femeia, în vârstă de 55 de ani, s-a mutat cu soţul ei la Fântâna în 2005, când fabrica unde lucra ea a dat faliment. Au vândut un apartament din Braşov şi s-au instalat într- o casă frumuşică din Fântâna. “Am dorit să stăm la casă”, ne dezvăluie ea. Soţul ei, Ludovic Kiope, de 58 de ani, muncea ca mecanic la RAT Braşov şi îi era greu să facă naveta.
În 2007, o cunoştinţă le-a făcut “lipeala” cu Cornel Ionescu, administratorul unei firme care avea nevoie de un sediu pentru o viitoare companie de construcţii. “Au promis că ne ajută să-l angajeze pe soţu”, îşi aminteşte Urania.
Ea susţine că nu l-a mai văzut de atunci nici pe administrator şi nici picior de muncitor în construcţii n-a călcat în curtea ei. După doi ani, ea avea să afle că găzduieşte gratis cea mai profitabilă firmă din România. Contrariată, femeia a încercat să rezilieze acordul, însă degeaba. “Contractul cu ei l-am făcut pe un an de zile, dar nu mai pot să-l reziliez. Trebuie să deschid un proces şi nu am bani. Eu am crezut că se reziliază după un an, însă în acel act scrie – pe undeva mai jos – că ei pot să-l prelungească automat. De atunci s-a tot prelungit, au intrat în al doilea an. În tot acest timp nu mi-au dat nimic. Măcar dacă veneau cu un zăhăr, un ulei, ce trebuie la ţară. Măcar atât să-mi fi adus”, ne mărturiseşte Urania.
fotografii: Liviu Cioineag
Acţionarii societăţii ar fi pregătit un tun financiar: Împrumutau două miliarde de euro, apoi dispăreau?
Fiscul din România, în colaborare cu cel din SUA şi cel din Germania, încearcă să dezlege misterul legat de firma din comuna braşoveană Hoghiz, care anul trecut a declarat un profit de 3,68 de miliarde de euro.
Societatea American European Marketing& Enterprise are un capital de peste cinci miliarde de dolari (circa 3,93 de miliarde de euro), rezultat din deţinerea a 7,8 milioane de acţiuni ale societăţii americane IAFE Inc. Oficiali ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) susţin că firma cu sediul în Hoghiz şi-a supraevaluat acţiunile la compania americană care… nu există din punct de vedere economic!
«Nu au prejudiciat statul român»
Aceiaşi reprezentanţi ANAF precizează că societatea e monitorizată încă de anul trecut, dar că nu s-a întreprins nici o acţiune împotriva ei “pentru că nu a prejudiciat fiscal statul român”. “Fiscul american ne-a confirmat că activitatea companiei pe teritoriul SUA e minoră. De altfel, rulajele prin băncile româneşti sunt aproape nule. Ei au făcut majorări de capital bazându- se pe acţiuni ale unei companii de pe teritoriul american, pe care şi le-au evaluat la valori foarte mari”, a declarat pentru HotNews.ro preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Conform unor surse HotNews.ro, profitul firmei e doar pe hârtie, pentru că se dorea, probabil, obţinerea unui tun de la o bancă din afara ţării. “Există proceduri care ne fac să ne gândim la scenarii în care o firmă îşi supraevaluează activele şi găseşte o bancă prin insulele Barbados pe care o convinge că în România e extrem de profitabilă şi că merită un împrumut de două miliarde de euro. Se iau banii, după care societatea se închide, iar banca dă faliment”, au explicat sursele HotNews.ro.
Ei sunt cei mai bogaţi români
Deşi au făcut un profit de 3,68 de miliarde de euro, acţionarii controversatei firme American European Marketing & Enterprises nu figurează în nici un top al celor mai înstăriţi români.
Locul I Dinu Patriciu |
Locul II Ioan Niculae |
Locul III Ion Țiriac |
Cel mai bogat român e, potrivit Top Forbes 500 de miliardari, Dinu Patriciu, cu o avere de 2,2 miliarde euro. Magnatul are, printre altele, afaceri în domeniul energiei, în media şi cel bancar. Pe locul al doilea, cu o avuţie estimată la 1,2 miliarde euro, se situează Ioan Niculae, iar pe al treilea, Ion Ţiriac, cu 900 de milioane de euro.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!