Una din puţinele teme pe care preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au înţeles a fost susţinerea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european la Agricultură.
Primul ministru a susţinut de nenumărate ori că România trebuie să deţină un portofoliu important în Comisia Europeană, iar păstrarea Agriculturii, de exemplu, ar reprezenta o şansă majoră pentru ţară. De partea cealaltă, Traian Băsescu şi-a asumat rolul de negociator-şef în raport cu liderii Uniunii Europene.
Şeful statului nu a dorit ca premierul să fie implicat în proces, rezervându- şi în exclusivitate rolul de promovare a candidaturii lui Cioloş. Bomba a explodat în urmă cu câteva zile, când, potrivit unor surse de la Bruxelles, România nu are nici o şansă să păstreze Agricultura.
Traian Băsescu nu a reuşit să convingă pe nici unul dintre mai-marii Uniunii Europene, faptul că el îşi încheie mandatul în decembrie fiind perceput ca un handicap de netrecut în procesul de negociere.

Preşedintele CE nu-l vrea pe Cioloş

Eşecul preşedintelui Traian Băsescu a fost confirmat, indirect, de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care l-a informat pe Victor Ponta că păstrarea unui portofoliu de aceeaşi ţară şi aceeaşi persoană e puţin probabilă.
Premierului nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să se implice pentru ca România să obţină un portofoliu important. Dat fiind faptul că Dacian Cioloş nu va mai primi Agricultura, şeful Guvernului a trebuit să vină cu o nouă nominalizare, în persoana europarlamentarei Corina Creţu, astfel încât ţara noastră să poată juca un rol însemnat în procesul de construire a viitorului Executiv european.
Tocmai de aceea, România se află printre puţinele state care a venit cu două propuneri. Iar obţinerea unei poziţii importante pentru ţara noastră arăta că are un cuvânt greu de spus la nivel european şi regional, care să o ajute să se dezvolte în viitor.
România ar putea primi portofoliul Justiţiei sau cel al Cooperării Internaţionale în viitoarea Comisie Europeană, în cazul în care pierde Agricultura. Ultimele discuţii pe tema nominalizărilor fiecărui stat pentru componenţa viitoarei Comisii Europene cu mandat de cinci ani au loc în aceste zile.
Nominalizaţii vor fi audiaţi în Parlamentul European în septembrie. La finalul lunii viitoare, europarlamentarii vor vota noua componenţă a Comisiei Europene, care va deveni operaţională de la începutul lunii noiembrie.
 

Urmărește-ne pe Google News