Tot MAE a precizat că regimul de sancţiuni a fost creat la propunerea ministrului de externe, Bogdan Aurescu.
Sancțiunile impuse de UE vizează îngheţarea sumelor de bani deținute de aceste persoane în UE și, totodată, cei 7 au interdicţii de călătorie, adică nu au voie să intre sau să tranziteze teritoriile Uniunii Europene.
În legătură cu acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova sunt vizate 5 persoane, scrie news.ro. Este vorba despre Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc şi Igor Ceaika, iar decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Cine sunt cei 5:
- Ilan Șor: Preşedinte al partidului politic ŞOR, fugit în Israel și condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. UE spune că este implicat în finanţarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova şi în incitarea la violenţă împotriva opoziţiei politice. Partidul ŞOR este acuzat că a instruit oameni ca să provoace dezordine în timpul protestelor din Republica Moldova.
- Vladimir Plahotniuc: Face obiectul a numeroase proceduri penale în Republica Moldova privind deturnarea de fonduri de stat şi transferul ilegal în afara Republicii Moldova. El a fost acuzat în dosarul „Frauda bancară”, ale cărui efecte economice afectează încă ţara.
- Marina Tauber: Vicelider al partidului ŞOR şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost inculpată în dosarul „Fraudă bancară” şi face obiectul unei anchete în două dosare penale legate de finanţarea ilegală a partidului ŞOR. De asemenea, este acuzată de dirijarea şi planificarea demonstraţiilor violente anti Maia Sandu.
- Gheorghe Petru Cavcaliuc: Preşedinte al partidului „Acasă Construim Europa”, este cunoscut pentru că a organizat şi a participat la protestele violente din 20 octombrie 2022, alături de Ilan Şor și este acuzat că a fondat un aşa-numit „guvern din umbră” cu scopul de a înlocui guvernul democratic din Republica Moldova.
- Igor Iurievici Ceaika: Om de afaceri, cetăţean rus, acuzat de direcţionarea de bani în sprijinul proiectelor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care vizează destabilizarea Republicii Moldova. Este acuzat că a fost responsabil pentru sprijinirea unor acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
În baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, au fost sancționate alte două persoane, Aleksandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor din Moldova, acuzat că a oferit sprijin armatei lui Vladimir Putin, și Grigore Caramalac, acuzat că a sprijinit „acţiuni şi politici care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, scrie sursa citată.
Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, a spus că „Republica Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina”.
Jumbo • 01.06.2023, 11:26
Stapanii SUA, UE, NATO n au nimic de furat din saracia aia zisa Moldova. Doar sa vina mai mult in coasta rusilor, poate le impun asa zisa lor democratie si reusesc sa i jefuiasca in voie, ca pe noi. Asa ca si sustin coada de topor CIA Maiasandu blocandu i pe ceilalti