Al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse se discută în prezent în Uniunea Europeană și include măsuri dure pentru cetățenii Rusiei. Încetarea emiterii vizelor Schengen pentru cetățeni este una dintre restricțiile în dezbatere: „A vizita Europa e un privilegiu, nu un drept al omului”, spune prim-ministrul Estoniei pe Twitter.
Germania s-a opus, dar alte țări, precum Estonia sau Finlanda, au impus reglementări stricte în privința intrării rușilor pe teritoriul lor, Estonia chiar oprind emiterea vizelor pentru turiști ruși și interzicându-le intrarea în țară celor care dețin vize deja.
Cel mai frecvent motiv invocat de susținătorii embargoului este acela că, pe baza sondajelor, aproape 80% din ruși susțin războiul, deci ar putea prezenta o amenințare în străinătate. Însă, ne atrage atenția avocatul specializat în drept internațional Gleb Bogush, și dacă „decidem că sondajele sunt de încredere, ne putem uita la câți oameni susțin partidul lui Putin, Rusia Unită”.
În luna iunie 2022 doar 42% din cetățeni ar fi votat cu Rusia Unită, dar este important de precizat că în cadrul aceluiași sondaj, aproape 20% din participanți au spus că nu s-ar prezenta la vot.
„Pedepsirea colectivă e ilegală”
Avocatul continuă criticând comunitatea internațională pentru „încălcarea dreptului internațional” prin pedepsirea colectivă a rușilor, dacă va adopta măsura.
Îi trage la răspundere pe susținătorii sancțiunilor pentru un aparent dublu standard: e corect să pedepsească crimele de război, însă atunci când Rusia încălca drepturile propriilor cetățeni timp de decenii, aceleași țări care azi se gândesc la interzicerea rușilor întrețineau relații economice profitabile cu statul condus de Putin.
În tot acest timp, regimul lui Putin a încălcat dreptul internațional. Și este imposibil să răspunzi la încălcările dreptului internațional de către un stat prin încălcări de către un alt stat.
Gleb Bogush, avocat rus:
Propunerea își are baza în conceptul de responsabilitate colectivă, care, susține avocatul, nu se poate aplica în această instanță, căci „cetățenia nu e rezultatul unei alegeri libere”. În special într-un stat ca Rusia, cetățenii nu au responsabilitate, pentru că nu au niciun control real pentru acțiunile regimului său.
„Aceleași state care vorbesc prin politicienii lor despre responsabilitatea colectivă a rușilor au condamnat practica alegerilor din Rusia. Acestea au spus că alegerile nu au fost corecte și libere timp de mulți ani. Iar acum spun că rușii i-au ales pe acești oameni?”.
Unul dintre exemplele oferite de avocat este cel al crimelor naziștilor. „La Nurenberg nu au fost judecate firmele care au colaborat cu naziștii și nici măcar Wehrmacht-ul, ca armată, ci autorii efectivi ai crimelor”, argumentează Gleb Bogush.