Ministrul culturii din Franța, Rachida Dati, a propus săptămâna aceasta ca turiștii care vizitează catedrala din Paris să plătească această taxă. În timp ce în țări vecine, precum Spania, Italia și Marea Britanie, vizitatorii plătesc frecvent pentru a intra în cele mai notabile catedrale, Biserica Romano-Catolică din Franța se opune ferm acestei idei, iar experții avertizează că ar putea fi chiar ilegală.
Notre-Dame urmează să se redeschidă pe 8 decembrie, după ce a evitat la limită distrugerea totală în aprilie 2019, când flăcările au distrus grinzile de lemn și acoperișul de plumb, doborând monumentalul său turn și declanșând un proiect de restaurare de cinci ani.
Vizitată de 12-14 milioane de oameni pe an înainte de incendiu, era ,,istoria noastră, literatura noastră, imaginația noastră colectivă , locul unde am trăit toate momentele noastre mărețe, războaiele și eliberările noastre. Este epicentrul vieții noastre.”, a declarat președintele Emmanuel Macron.
Însă Rachida Dati a spus în ziarul Le Figaro că, în întreaga Europă, oamenii ,,trebuie să plătească pentru a vizita edificii religioase remarcabile”, adăugând că a ,,sugerat o idee foarte simplă arhiepiscopului de Paris: o taxă simbolică pentru toate vizitele turistice la Notre Dame.”Schema ar putea aduce până la 75 de milioane de euro pe an, bani care ar fi ,,dedicați complet unui plan grandios de conservare a patrimoniului religios al Franței.”
Ministrul francez de interne, Bruno Retailleau, a acceptat ideea, spunând la radio France Inter că dacă ,,5 euro pot salva patrimoniul religios al Franței, este un lucru bun, indiferent dacă cineva crede în cer sau nu: pur și simplu, acesta este peisajul nostru.”
Fondation du Patrimoine, organizația națională de caritate pentru patrimoniu a Franței, a descris starea multor capele, biserici, abații și catedrale ale națiunii, cu aproximativ 5.000 în pericol și aproape 500 într-o stare atât de proastă încât sunt închise publicului.
Guillaume Poitrinal, președintele organizației, a declarat că este ,,încântat să vadă că politicienii încep în sfârșit să înțeleagă amenințarea la adresa clădirilor noastre religioase: 75 de milioane de euro pe an ar putea ajuta la prevenirea dispariției lor cu totul.”
Multe catedrale europene percep taxe de intrare pentru turiști. Biletele pentru Duomo din Milano costă între 10 și 30 de euro , în timp ce Bazilica Sf. Marco din Veneția are un preț mai modest de 3 euro. În Spania, Moscheea-Catedrală din Cordoba costă 13 euro, Catedrala din Sevilla 12 euro și Sagrada Família din Barcelona 26 euro. În Marea Britanie, Catedrala Canterbury costă 17 lire sterline, Westminster Abbey 30 lire sterline și St Pauls 25 lire sterline.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Veniturile din aceste taxe pot fi semnificative pentru catedralele situate în orașe populare printre turiști. Sagrada Família, capodopera lui Antoni Gaudí și cea mai mare biserică catolică neterminată din lume, a strâns peste 125 de milioane de euro de la aproape 5 milioane de vizitatori în 2023.
Biserica Catolică din Franța, totuși, rămâne ferm atașată principiului accesului gratuit pentru toți, fie că sunt credincioși sau turiști, deși unele catedrale percep taxe pentru accesul în anumite părți ale clădirii, cum ar fi turnurile cu clopot, criptele și tezaurele.
Guvernul francez a sugerat o taxă de 5 euro pentru vizitarea catedralei Notre Dame, dar această propunere a întâmpinat dificultăți practice și legale. Din cauza designului catedralei, implementarea unui sistem care să distingă între turiști și persoanele care vin pentru rugăciune privată ar fi ,,extrem de complicată din punct de vedere practic”.
Această propunere ar putea întâmpina și dificultăți legale conform legii secularismului din 1905, care a separat biserica de stat și a transferat proprietatea clădirilor religioase către stat.
Deși legea din 1905 nu face parte din constituția franceză, unii experți legali sugerează că guvernul ar putea să o rescrie dacă ar fi determinat. Ariel Weil, primarul Parisului central, a declarat pentru Radio France că ,,propunerea ministrului, așa cum este prezentată, poate să nu fie posibilă, dar ridică întrebarea despre numărul mare de vizitatori la Notre Dame și investițiile colosale necesare pentru patrimoniul nostru religios la nivel național”.
Propunerea de taxă de 5 euro pentru Notre Dame a generat dezbateri intense, subliniind complexitatea gestionării unui monument de importanță națională și religioasă.