De asemenea, guvernul a transmis că salariile profesorilor vor crește prin noua lege a salarizării, dar a precizat că proiectul va fi finalizat la 15 iulie și va fi prezentat Parlamentului abia la 1 septembrie.

„În acest sens, va fi asumat un calendar, astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, au transmis guvernanții prezenți la negocieri.

Potrivit surselor Libertatea, în timpul discuțiilor, premierul le-a transmis sindicaliștilor că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani, pentru că afectează perioada de examene.

De asemenea, Nicolae Ciucă le-a cerut să oprească greva generală, întrucât beneficiează de deschiderea guvernanților pentru dialog. El a mai precizat că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul, pentru că acest lucru conduce la instabilitate, potrivit surselor Libertatea.

De altfel, negocierile pentru rotativa guvernamentală au fost oprite sâmbătă, până la rezolvarea grevei din Educație.

Propunerile guvernanților au fost respinse de sindicaliști, care au precizat că de luni, 22 mai, circa 150.000 de profesori intră în grevă generală și nu se vor opri până când nu li se oferă un calendar clar al creșterilor salariale.

„Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de nemulțumiri, iar durata va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea Guvernul”, a precizat Marius Nistor, lider de sindicat al Federației „Spiru Haret”.

Sindicaliștii au criticat în special termenul dat de Guvern pentru legea salarizării unitare: 15 iulie pentru prezentarea proiectului și 1 septembrie pentru depunerea în Parlament. „Vina este a Guvernului, această lege trebuie să fie gata la finalul lunii iunie. Nu se ajungea aici dacă aveam o oglindă clară cum va fi salarizarea în învățământ”, a transmis Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Printre revendicările sindicaliștilor se numără majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul că salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Un profesor debutant cu studii superioare care intră în sistemul de învățământ are un salariu de 2.399 de lei, în timp ce salariul mediu net este de circa 4.000 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News