Curtea Superioară de Justiție a Cantabriei a confirmat sentința prin care e condamnată la șase ani de închisoare o lucrătoare dintr-un club de hostess care a primit aproape un milion de euro în trei ani de la un client cu care legase o relație de „prietenie intimă”.
Hotărârea Camerei Civile și Penale a TSJC, la care a avut acces Europa Press, respinge astfel recursul formulat de inculpată împotriva sentinței Tribunalului Provincial Cantabria, în care a solicitat achitarea indicând, printre alte motive, o eroare în aprecierea relației sale cu victima, care, potrivit acesteia, era „sexuală și comercială”, pentru care bărbatul a trebuit să plătească pentru serviciile sale, în timp ce el a susținut că este o relație „prietenoasă și de încredere”.
Sentința o consideră pe românca în vârstă de 32 de ani autoarea unei infracțiuni continuate de înșelăciune și, în afară de închisoare, se aplică o amendă de 4.320 euro și plata unei despăgubiri către victimă egală cu suma fraudată, 922.000 de euro.
Femeia l-a întâlnit pe bărbat la clubul de hostess în care aceasta lucra și au stabilit „o relație de prietenie intimă” și „conștientă” că acesta deține bunuri, a pus la cale „o serie de acțiuni” pentru a obține cât mai mulți bani. „Astfel, a cerut diferite sume inventând „situații extreme”, precum că a trebuit să fie supusă unei intervenții chirurgicale pentru extirparea uterului și pentru o tumoare pe creier, precum și să primească tratament de chimioterapie și radioterapie, precum și că fusese victima înşelăciunii şi a răpirii”.
În acest fel, între 2015 și 2017, a primit în total 922.000 de euro, pe care bărbatul i-a obținut prin vânzarea a trei proprietăți și cu cinci împrumuturi pe care le-a cerut de la un prieten de-ai săi și alte patru de la bănci. Odată ce condamnata „a avut convingerea că nu va obține mai multe foloase economice, a rupt toate relațiile cu persoana vătămată și a dispărut de la domiciliul cunoscut”.
În contestația sa, femeia a mai susținut că în mărturiile prietenului și ale fratelui victimei, care au coroborat versiunea bărbatului în procesul desfășurat în ianuarie, există multe falsuri, pentru că doar condamnarea „este singura cale pe care o au pentru a-și recupera banii”.
Curtea împărtășește însă aprecierea probelor instanței de fond și stabilește că victima a dat sume mari de bani acuzatei mai întâi „din cauza relației de prietenie și încredere” care i-a unit și pentru că i-a crezut poveștile, iar apoi pentru că a avut în vedere că predarea mai multor bani era „singura cale” de a primi înapoi ceea ce îi dăduse înainte.
Judecătorii au mai spus că declarațiile femeii sunt contradictorii și, după ce în faza de anchetă a recunoscut totul, a negat apoi la tribunal faptele. Împotriva ei existau însă mesajele de WhatsApp cu victima. Românca a susținut însă că bărbatul i-a dat de bunăvoie toți banii.
De asemenea, românca a susținut că nu poate fi vorba de înșelăciune atât timp cât victima e „un om matur, cu experiență, cu studii universitare”, argument pe care Curtea l-a respins și a subliniat că femeia l-a făcut pe acesta să creadă că e pe moarte și doar banii de la el o pot salva.
În plus, susține că suma înșelăciunii dovedite este de doar 278.350 de euro, însă instanța stabilește că este de 922.000 pentru că este cifra care este consemnată în actul de recunoaștere a creanței semnat de femeie, întrucât aceasta a semnat aceste documente de fiecare dată când l-a convins pe bărbat să îi mai dea alte sume.
Împotriva sentinței Curții există posibilitatea de recurs în casație la Curtea Supremă spaniolă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro