În februarie 2019, autoritățile din Vaslui au declanșat o anchetă după ce în spațiul public a apărut un filmuleț în care o femeie își lovea cu brutalitate fiul de 10 ani, în prezența fraților mai mici, care plângeau în hohote. Cel care a realizat filmarea era chiar soțul femeii, care nu a intervenit, ci doar a strigat la ea să se oprească pentru că „îi sparge capul” băiatului.
Toți cei trei copii ai cuplului, în vârstă de 10, 2 și un an (la acel moment, în 2019), au fost preluați de Protecția Copilului, iar mama, pusă sub acuzare pentru violență în familie și rele tratamente aplicate minorului.
La audieri, soțul femeii a declarat că și el era victimă a violențelor femeii. Originară din Republica Moldova, aceasta se stabilise în localitatea vasluiană Arsura în 2017.
Instanța, îngăduitoare cu mama, nu cu victima minoră
Libertatea a consultat dosarul în care femeia de 34 de ani a fost inculpată și ulterior condamnată la o amendă penală în baza acordului de recunoaștere încheiat cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși. Datele din dosar arată că anchetatorii au manifestat mai multă îngăduință față de mama agresoare decât față de victimă.
Ei au acordat mai multă credibilitate declarației femeii decât a fiului și a martorilor din dosar, care au povestit că bătaia filmată nu a fost una singulară și că băiatul era frecvent victima violențelor din partea mamei.
Bătut și încuiat în beci
La audieri, femeia a recunoscut parțial acuzațiile. Deși în înregistrare se auzea cum îl lovea cu brutalitate pe băiatul de 10 ani, pentru că a pierdut suzetele fraților mai mici, în fața procurorilor a declarat că și-a lovit fiul pentru că ar fi furat bani din casă să-și cumpere dulciuri. Procurorii au crezut-o.
Mai mulți martori au fost audiați, inclusiv învățătoarea copilului și o vecină. Amândouă au povestit că băiatul avea mereu vânătăi pe corp. Copilul îi povestise vecinei de mai mult timp că mama îi bate atât pe el, cât și pe frații mai mici. El a mai povestit că mama l-a pedepsit într-o zi încuindu-l în beci, iar în alte dăți, dându-l afară din casă, chiar dacă afară era frig sau ploua.
Interogată în legătură cu episodul închiderii copilului în beci, femeia a recunoscut, însă a prezentat o variantă cosmetizată. A susținut că l-a închis pe copil, pentru o perioadă scurtă, iar ea s-ar fi aflat de partea cealaltă a ușii. A fost contrazisă de vecină, care a declarat că a fost vizitată de femeie chiar în timp ce băiatul era încuiat în beci.
Protecția Copilului Vaslui a vrut să-l împace pe copil cu mama agresoare
Deși a fost pusă sub acuzare pentru violență în familie și rele tratamente aplicate minorului, în cursul anchetei, procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică a faptei într-o singură infracțiune: violență în familie în formă continuată.
În cursul anchetei, un angajat al Protecției Copilului Vaslui, desemnat de directorul instituției de la acea vreme să reprezinte interesele băiatului de 10 ani, a anunțat Parchetul, în numele copilului, că retrage plângerea, copilul alegând să se împace cu mama.
Solicitarea nu a fost acceptată de procurori și nici de noul director care tocmai se instalase în funcție la DGASPC Vaslui. Acesta anunțase unitatea de parchet că nu este de acord cu împăcarea.
Mama scapă cu o amendă penală de 2.000 de lei și copiii se întorc acasă
La finalul cercetărilor, procurorul de caz a acceptat solicitarea femeii de a încheia un acord de recunoaștere a vinovăției. Au decis că o amendă penală în cuantum de 2.000 de lei este suficientă pentru a îndrepta comportamentul acesteia.
Acordul a fost validat de Judecătoria Huși, însă ulterior a fost infirmat de Curtea de Apel Iași, care constatase că la instanța de fond, victima nu beneficiase de asistență juridică. Dosarul s-a reîntors pentru rejudecare la Huși, unde pe 11 noiembrie 2021, judecătorii au validat condamnarea la plata amenzii penale, sentința rămânând definitivă.
În hotărârea de condamnare nu s-a făcut nicio referire la drepturile părintești ale femeii. De altfel, băiatul de 10 ani și cei doi frați mai mici se întorseseră în familie încă de la începutul anului 2021.
Cursuri de parenting și asigurări că totul va fi bine
Dați în grija unor asistenți maternali, după declanșarea anchetei, cei trei copii au ținut în permanență legătura cu părinții. Doar băiatul de 10 ani inițial nu a mai vrut să audă de mama sa, însă ulterior a reluat legătura.
Cei doi părinți au fost incluși într-un program de parenting, organizat de DGASPC Vaslui. La evaluarea inițială, specialiștii au constatat că mama avea carențe grave. Cei doi soți se cunoscuseră în Italia, unde munceau amândoi. Când au decis să se stabilească în România, au apărut și problemele. Fiul pe care femeia îl avea dintr-o relație anterioară nu s-a adaptat noului mediu.
„Reacţia mamei la comportamentul copilului nu a fost aceea de identificare a cauzelor acestui comportament, de remediere a deviaţiilor, ci s-a limitat doar la a aplica pedepse corporale care s-au soldat cu rănirea fizică a minorului şi cu pedepse de altă natură care au condus la umilirea copilului (gen închiderea în beci pe întuneric o perioadă de timp până se calma mama, dat afară din casă, indiferent de condiţiile meteo, minorul nefiind primit în casă decât atunci când aprecia mama)”, se menționa în referatul DGASPC Vaslui, în urma evaluării inițiale.
Învățătoarea băiatului îi recomandase mamei să meargă cu fiul la un psiholog, însă aceasta a refuzat, invocând motive financiare și lipsa de timp.
Înapoi acasă: „Mediul familial este unul funcțional”
În urma parcurgerii programului derulat de DGASPC Vaslui, reprezentanții instituției au apreciat că mama și-a îmbunătățit în mod considerabil calitățile și responsabilitățile față de copii. În octombrie 2020, cei doi soți au cerut Tribunalului Vaslui reintegrarea copiilor în familie.
DGASPC Vaslui și procurorul de ședință nu s-au opus, astfel că judecătorii au admis cererea pe 19 ianuarie 2021.
În motivarea deciziei, instanța arată că din referatele de evaluare ale DGASPC rezultă că familia poate asigura condiții de creștere a celor trei copii, iar siguranța lor nu mai este în pericol.
„Din raportul de consiliere psihologică a minorului a rezultat că relaţiile de familie s-au îmbunătăţit, mediul familial este unul funcţional cu asumarea rolurilor parentale, cu metode de disciplinare adecvate cu aplicare constată, dar şi optimizarea interesului copilului pentru clarificarea statutului său, respectiv revenire în mediul familial”, au argumentat magistrații Tribunalului Vaslui, subliniind că ambii părinți au participat la şedinţele de consiliere psihologică.
Astfel, tribunalul a apreciat că este în interesul superior al celor trei copii să se întoarcă în familie, urmând să fie monitorizaţi.
Instanța constată că minorii nu mai sunt în dificultate și astfel nu se mai impune menținerea măsurii de protecție a plasamentului.
Tribunalul Vaslui:
Găsit pe câmp, plin de vânătăi, strâns de gât de mamă
Contactat de ziar, primarul comunei Arsura, Andrei-Dinu Năstase, susține că familia a fost monitorizată de către angajații primăriei, însă nu au fost identificate probleme, până săptămâna trecută, când fiul cel mare al familiei a fost găsit plin de vânătăi în afara satului. Avea urme de mușcături și semne inclusiv în zona gâtului. Băiatul a povestit că a fost strâns de gât de mamă.
„Atât asistentul social, cât și asistentul comunitar au monitorizat familia, au ținut permanent legătura și cu școala. Nici în timpul vizitelor, nici la școală, copilul nu a spus că ar avea din nou probleme. Din câte am înțeles, conflictele în familie, între mamă și rudele soțului, au reînceput de curând. Tatăl muncește în construcții la Iași și vine acasă doar la sfârșit de săptămână. Băiatul a fost găsit pe 7 iunie în afara satului și prezenta urme de violență. A fost observat de directorul școlii și șoferul de pe microbuzul școlar. Abia atunci a povestit că mama îl lovise din nou”, a declarat, pentru Libertatea, primarul comunei.
Copilul a fost condus de angajații primăriei și șeful de post la dispensarul din comună, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale. Asistentul social a anunțat DGASPC, care și-a trimis o echipă la fața locului.
Băiatul de 13 ani și frații mai mici au fost luați din nou în familie. Mama a dispărut de la domiciliu. Din informațiile obținute de angajații primăriei, femeia ar fi plecat la rudele din Republica Moldova.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au anunțat că pe numele ei au deschis un nou dosar de violență în familie.
În România, unu din doi copii este supus unei forme de violență fizică, emoțională și sexuală, în vreme ce 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, arată o anchetă realizată de organizația Salvați Copiii în 2020.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro