Exista atat de multe tipuri de ochelari de soare, la preturi diferite si forme atat de variate, incat uneori iti este dificil sa te hotarasti ce sa alegi. Atunci cand cumparati o pereche de ochelari de soare este esential sa o alegeti in primul rand in functie de eficacitatea sa in protejarea ochilor impotriva razelor UV. Tineti cont de sfaturile dr. Luminita Teodorescu, medic primar oftalmolog la clinica oftalmologia OFTAPRO si protejati-va ochii atunci cand va expuneti la soare!

Asa cum ne protejam pielea prin creme cu filtru UV, cand mergem la plaja, pentru protectia ochilor avem la dispozitie ochelari de soare si lentile fotocromice. Lentila de soare de calitate asigura o buna protectie pentru radiatia UVA si UVB.

Lentilele de calitate prezinta inscriptia “UV Protection”. In functie de transmiterea luminii prin lentila, exista patru clase de lentile, din ce in ce mai intunecate.

Alegerea se face in functie de mediul in care vrem sa-i purtam. Lentila foarte inchisa, de exemplu, este utila la plaja, dar nerecomandata atunci cand conduceti. Unele lentile au un mic simbol inscriptionat, care orienteaza asupra utilizarii: cer noros, lumina solara moderata, puternica si foarte puternica.

Lentilele de soare de calitate proasta nu prezinta filtru UV si, datorita culorii inchise, produc doar marirea pupilei. Astfel, o cantitate mai mare de radiatie luminoasa patrunde in ochi impreuna cu radiatia UV daunatoare si expune ochiul mai mult decat daca nu am purta deloc ochelari.

Lentilele fotocromice sau heliomate au proprietatea de a se colora sub influenta radiatiei UV si de a-si reveni la culoarea deschisa dupa incetarea expunerii. Pentru persoanele care poarta ochelari de distanta, lentila heliomata este alegerea ideala pentru vara. Rolul lor este dublu: in interior sunt aproape transparente si clare, iar in exterior pot fi folosite ca lentile de soare cu dioptrii.

Lentilele se coloreaza in maro sau in gri. Gradul de inchidere depinde de nivelul radiatiei UV si de temperatura mediului, iar viteza de reactie este foarte rapida. Pot fi fabricate din sticla, plastic sau policarbonat. Lentilele din plastic fotocromatice sunt cea mai buna alegere pentru ca sunt subtiri, usoare si nu se sparg.

Copiii sunt mult mai pretentiosi decat adultii la expunerea razelor UV. Cristalinul in ochiul copilului este mai transparent si transmite o cantitate mai mare de UV periculoase pe fundul ochiului. Copiii nu tolereaza ochelarii de soare.

Oricum, este strict contraindicata purtarea ochelarilor de soare de proasta calitate, fara protectie UV. Cea mai buna metoda este purtarea unei palarii, care poate reduce cu pana la 50% expunerea ochilor la radiatiile solare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News