Manifestanţii, dintre care unii aveau tricouri cu fotografii ale unor câini şi pisici, iar alţii fluturau pancarte decorate cu imagini ale unor câini ai căror ochi păreau că imploră, au venit la „Mitingul pentru justiţie” în piaţa Yenikapi, pe malul european al Istanbulului. „Nu rămâneţi tăcuţi, spuneţi nu masacrului!”, a scandat mulţimea.

Apărătorii drepturilor animalelor, cu simpatii politice diferite, se opun unei iniţiative a partidului AKP, aflat la putere, care se referă la eutanasierea celor aproximativ 4 milioane de câini vagabonzi din Turcia, potrivit statisticilor oficiale. În 2022, Ministerul Agriculturii anunţase că acest număr era de 10 milioane.

Potrivit proiectului, câinii vagabonzi prinși vor fi fotografiați, iar pozele vor fi afișate pe un site guvernamental 30 de zile. Dacă nimeni nu-i revendică sau nu-i adoptă timp de o lună, atunci vor fi eutanasiați prin injectarea unei substanțe letale.

Opozanţii proiectului pledează însă pentru campanii ample de sterilizare. „Nu este benefic pentru animale, este o lege pentru uciderea lor. Credem că următoarea ţintă vor fi pisicile”, a declarat o ingineră în vârstă de 27 de ani. O casnică în vârstă de 55 de ani a explicat că ea are grijă de pisicile şi câinii vagabonzi. „Cu voia lui Allah, legea nu va trece. Nu vom putea niciodată să acceptăm aşa ceva”, a spus femeia.

Turcia este clasificată ca ţară cu risc înalt privind circulaţia turbării în rândul statelor membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar 55 de decese au fost cauzate de câini, prin muşcături sau accidente de circulaţie, în ultimii cinci ani.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus săptămâna trecută că Turcia are „o problemă cu câinii vagabonzi, care nu există în nicio ţară dezvoltată”, şi a invocat în special creşterea numărului de cazuri de turbare. „Trebuie să trecem la metode mai radicale”, a afirmat şeful statului turc, promovând sterilizarea şi campaniile de adopţie pentru a evita „trecerea la etapa următoare”.

Urmărește-ne pe Google News