UPDATE ora 19.40: Ministerul Finanțelor a transmis după discuțiile dintre ministrul Marcel Boloș și reprezentanții contabililor și economiștilor că „a fost o discuție foarte bună”, dar care nu a avut un rezultat concret.

„Au recunoscut și dumnealor nevoia imperioasă de a introduce instrumente moderne digitale pentru colectarea TVA, care să aibă impact pozitiv asupra deficitului bugetar excesiv al României. Cea mai importantă concluzie cu care am plecat este că vom asigura un dialog permanent, care în final să genereze decizii echitabile și corecte de ambele părți. Pe noi să ne ajute să combatem evaziunea și să reducem gap-ul de TVA, așa cum ne-am asumat în fața Comisiei Europene și a OECD, iar pentru ei să însemne măsuri care să aducă claritate și să nu îi supună la eforturi suplimentare în activitatea pe care o desfășoară”, a transmis ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Cele două părți au convenit următoarele:

  • implementarea e-TVA: reprezentanții contabililor au spus că sunt deschiși în ceea ce privește măsura, dacă își va dovedi eficiența. Ministrul Marcel Boloș i-a invitat să fie parte din comitetul e-TVA
  • implementarea e-Factura în regim B2C și protecția datelor cu caracter personal: MF a spus că implementarea se va face respectând practicile de securitate a datelor și că nu se va solicita CNP-ul persoanelor fizice pentru care se emite factura.
  • revenirea la legea prevenției: ministrul Finanțelor nu a exclus această posibilitate și a cerut din partea reprezentanților contabililor o propunere concretă
  • simplificarea procesului de declarare prin eliminarea unor declarații acolo unde există deja informații: Echipa MF a spus că vor fi pași făcuți în acest sens
  • nevoia de predictibilitate în sistemul fiscal: Ministrul Boloș a propus organizarea unui comitet de fiscalitate, la care să fie invitați delegați ai organizațiilor profesionale /patronatelor/sindicatelor reprezentative, care să aibă întâlniri trimestriale
  • se va analiza posibilitatea compensării concediilor medicale cu contribuțiile sociale, fiind însă necesară o discuție la nivelul Guvernului
  • se va analiza posibilitatea de a acorda credit fiscal pentru achiziția caselor de marcat care pot tipări bonuri QR;
  • vor urma noi discuții în care să fie analizate punctual situațiile întâmpinate de contribuabili în completarea declarațiilor e-Transport

UPDATE ora 13.57: Referitor la protestul contabililor care contestă implementarea e-TVA, premierul Marcel Ciolacu a spus că „de 30 de ani, tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală, din Europa”.

„Am făcut toate modificările posibile, nu sunt sancţiuni. Cu toţii ne dorim reforme. Când le implementăm, nu mai sunt bune. ANAF-ul are nevoie de digitalizare, după 30 de ani. Cu adevărat, trebuie să vedem, pe timpul implementării, să nu creăm mai multe probleme companiilor, decât să facem digitalizarea. Şi eu am văzut că domnul ministru a avut acest întâlniri, mereu, dar nu putem ceda, pentru a o mia oară. De 30 de ani, tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală, din Europa. Eu nu îmi asum acest lucru”, a adăugat Ciolacu, potrivit News.ro.

UPDATE ora 11.23: Protestatarii au pornit în marș către Ministerul Finanțelor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

***

Știre inițială: Manifestanții se adună în Piata Victoriei, de unde, la ora 9.30, vor porni în marș către sediul ANAF și apoi, la 10.45, spre Ministerul de Finanțe, unde o delegație va fi primită la discuții.

„Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, acuză reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Unele dintre nemulțumirile manifestanților sunt legate de publicarea OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 „fără nicio consultare publică”.

Cele două ordonanțe, „care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social”, mai spun protestatarii.

În acest context, a fost inițiată și o petiție – „Fără haos în legislaţia fiscală! Vrem predictibilitate!” – semnată de peste 55.000 de persoane. „Cerem eliminarea e-TVA şi oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanţe de urgenţă emise noaptea”, se menționează în petiție.

Video: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News