„Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere”, au transmis judecătorii de la Curtea de Apel București, printr-un comunicat.
Ei atrag atenția, în același timp, asupra „volumului inuman de muncă”, a „plecărilor masive din sistemul judiciar”, „subdimensionării cronice a schemelor de personal”, precum și a „incompatibilităților şi interdicţiilor profesiei”, despre care spun că „trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei”.
Și judecătorii de la Tribunalul București au anunțat, marți, că Adunarea Generală a decis amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând din 21 iunie, cu excepția cauzelor privind măsurile preventive în materie penală, percheziţiile domiciliare sau cauzele urgente în materie civilă.
Din punctul de vedere al judecătorilor de la Tribunalul București, „iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”.
Și la Curtea de Apel Ploiești s-a luat decizia suspendării pe termen nelimitat activităţilor de urmărire penală care nu sunt urgente.
Acțiuni similare au fost anunțate și la Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Târgu Mureş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, Tribunalul Călăraşi, Curtea de Apel Galaţi.
Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a reacționat marți la anunțul magistraților, precizând că „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu” și că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral”.
Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat săptămâna trecută, după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că vârsta de pensionare va creşte în cazul tuturor categoriilor de pensii speciale, va creşte perioada la care se va raporta calculul şi se va majora treptat şi perioada petrecută în activitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Adaoli.8761 • 21.06.2023, 15:13
Acum ar trebui să facem, întreaga societate, un protest general, împotriva acestor căpușe ale sistemului de pensii românesc! Nu uitați că dacă rămân căpușele, pierdem (toți ) și banii europeni. Halal sistem de justiție, veșnic în întârziere, în tergiversare și-n contratimp, ( mai puțin când e vorba de interesele lor, atunci sunt cei mai sprinteni). La noi legea e ca un gard, prin care se strecoară cățeii, peste care sar dulaii și-n care se opresc boii ! Huo !