UPDATE 14.50 Mai mulți transportatori de marfă din Suceava, susținuți de Asociația Transportatorilor de Mărfuri Bucovina, afiliată Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), au început, vineri, de la ora 11:00 să circule bară la bară pe principale drumuri din județ, potrivit News Bucovina.

La protestul de la Suceava este prezent președintele Federației Operatorilor Români de Trasport, Augustin Hagiu, și președintele ATM Bucovina, Alin Crețu.

Alături de transportatori este și președintele AUR, George Simion.


Transportatorii de marfă din România au anunțat că vor circula cu viteză redusă pe principalele șosele ale țării, vineri, 18 iunie, între orele 14.00 și 17.00. Aceștia susțin că breasla lor este „hărțuită” de autorităţile fiscale, informează Agerpres.

Patronatele din transportul de marfă care au anunțat protestul se plâng în primul rând că autoritățile impozitează diurnele șoferilor.

„După ce a fost lăsată pe cont propriu de ani de zile şi a dus greul economiei pe timpul pandemiei, industria transporturilor este hărţuită de autorităţile de control fiscale, care au decis reîncadrarea diurnelor acordate şoferilor ca venituri de natură salarială şi impozitarea acestora cu impozit pe venit şi contribuţii sociale”, scriu asociaţiile patronale din sector, într-un comunicat.

Asociațiile susțin că controalele se efectuează, de cele mai multe ori, pe ultimii cinci ani, astfel că valoarea deciziilor de impunere rezultate se ridică la câteva milioane de euro la firmele cu parcuri în jur de 100 de camioane, ceea ce depășește cu mult cifra de afaceri pe 2-3 ani a acestor firme.

„Vorbim de sume imense, pe care în majoritatea cazurilor firmele sancţionate nu au fonduri din care să le achite”, mai susțin asociaţiile patronale din sector.

Un alt motiv pentru care transportatorii protestează este eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiază angajaţii la stat faţă de privaţi.

Transportatorii de marfă mai sunt nemulțumiți și de faptul că, în urmă cu câteva zile, ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că transportatorii rutieri vor plăti rovinieta în funcţie de distanţa parcursă şi nu în funcție de timp, aşa cum este în prezent.

La acțiunea de protest iau parte mai multe firmele de transport, susținute de toate asociațiile patronale (APTE2002, Apulum Alba Iulia, ATM Bucovina, ARTRI, COTAR, FORT și UNTRR) și de Sindicatul Șoferilor Solidaritatea Drumuri Bune din Sibiu (SSSDB) .

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, acţiunile de protest vor consta în informare cu afişe, cu bannere şi circulaţie în coloană a autovehiculelor de transport marfă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News