UPDATE ora 21.15. Imediat după ce Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București și-a închis, sâmbătă, porțile pentru vizitatori, mai multe geamuri ale instituției au fost sparte.

Paznicul care strângea cioburile a declarat, în glumă, pentru Libertatea, că geamurile s-au spart „din cauza curentului”. O femeie care trecea prin zonă a spus că „un copil a aruncat cu o piatră”.

UPDATE ora 20.44 Circa 200 de persoane, angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România participă, în Piaţa Victoriei, la protestul față de „tratamentul discriminatoriu” la care au fost supuşi de toate guvernările de după 1989 şi reclamă subfinanţarea domeniului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Participanţii la miting poartă tricouri pe care stă scris „Cultura contează” sau „Voluntar – Ion Marcel Ciolacu”, ori pancarte cu numele muzeelor din Capitală sau din ţară ai căror angajaţi iau parte la protest, sau cu lozinci precum „Muzeele contează”, „Mama lor”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Noapte în Muzeele din România”, „Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învăţământ 7.151 lei”, relatează Agerpres.

Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, protestul, intitulat „Noapte în Muzeele din România”, a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii, unde o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

„Textul a fost şi cel pe care l-au spus şi presei în nenumărate rânduri: «Noi am făcut tot ce ţinea de noi, ne-am zbătut, dar mai trebuie decizie politică». Deci s-a aruncat pisica în curtea prim-ministrului de fapt”, a declarat, pentru Agerpres, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”, Decebal Vleja.

***

Știrea inițială. Sindicaliştii din muzee au protestat în faţa Ministerului Culturii, între orele 16.00 și 19.00, şi în Piaţa Victoriei, de la ora 19.45, de Ziua Internaţională a Muzeelor și la ediția aniversară a 20 de ani a Nopții Muzeelor. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

După protestul din 18 mai, muzeografii, restauratorii, bibliotecarii și alți lucrători în instituțiile culturale de stat sunt dispuși să intre în grevă generală dacă nu se vor găsi soluții la problemele lor. Iar dacă în continuare vor fi ignorați, sunt hotărâți să-și ceară drepturile la CEDO.

În aceste condiții, în Bucureşti, Muzeul Municipiului București, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  nu vor fi deschise sâmbătă noaptea. 

La Bucureşti, 55 de muzee vor putea fi vizitate gratuit sâmbătă, 18 mai, printre care Ateneul Român, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Fotbalului, Muzeul CFR sau Muzeul Copiilor.

La prima participare în acest an se află: Filarmonica Banatul din Timişoara, Institutul de Istorie a Religiilor din Bucureşti, Penitenciarul din Târgu Mureş sau Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Primăria Capitalei se alătură evenimentului

Primăria Capitalei a anunțat că se alătură evenimentului „Noaptea Muzeelor 2024”, pentru al patrulea an consecutiv, cu un program complex care cuprinde tururi ghidate ale clădirii, expoziţii, muzică live şi proiecţii de film.

Toate acestea vor avea loc atât în incinta palatului, cât şi în curtea interioară a actualului sediu din bulevardul Regina Elisabeta nr 47.

Proiecţia de filme istorice, prezentată de Muzeul Municipiului Bucureşti, include un număr de 4 filme digitalizate în cadrul proiectului Cinema Museion – Istoria oraşului în imagini de arhivă ce vor aduce în prim plan un plus de informaţii legate de istoria şi arhitectura oraşului Bucureşti.

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma într-o scenă în aer liber, în interiorul căreia vor răsuna melodii celebre din muzica uşoară românească, balade emoţionante sau medalioane folclorice, melodii ce ilustrează diversitatea culturală naţională, într-un concert veritabil susţinut de Corina Sîrghi alături de Toma Dimitriu (pian), Cristian Soleanu (saxofon) şi Alex Mike (contrabas).

În plus, vizitatorii Primăriei deschise sunt invitaţi să îşi imagineze, în scris sau prin desene, dorinţe şi visuri despre Bucureştiul prezent şi viitor în instalaţia participativă „Bucureşti ACUM!”, din curtea interioară a sediului Primariei Capitalei.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News