Opera a fost ovaţionată timp de 13 minute de publicul în care se afla și noul premier, Giorgia Meloni, preşedintele Sergio Mattarella şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întrebată despre protestele stârnite de alegerea operei compozitorului rus, Meloni a declarat că politica şi cultura ar trebui separate, un punct de vedere exprimat de asemenea de Mattarella şi von der Leyen.

„Nu avem nimic împotriva poporului rus, împotriva istoriei Rusiei, împotriva culturii ruse”, le-a spus Meloni reporterilor înainte de spectacol, adăugând că este împotriva „alegerii politice” de a invada „o țară suverană”.

Cei aproximativ 20 de protestatari au fluturat steaguri ale Ucrainei și au afişat pancarte care îl denunţau pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei începută în februarie, în fața Operei La Scala.

„Rusia trebuie să fie izolată. Vrem să fim liberi”, a spus Tatiana Slyusarenko, originară din oraşul ucrainean Irpin, care trăieşte în Italia din 2005. Ea a criticat faptul că La Scala nu şi-a schimbat programul în cele nouă luni de la începutul războiului.

Directorul artistic al La Scala, Dominique Meyer, a apărat luna trecută decizia de a pune în scenă opera compozitorului rus Modest Musorgski în secolul al XIX-lea. Meyer a spus că opera a fost aleasă cu trei ani în urmă şi nu constituie propagandă pro-Putin.

Opera de trei ore, bazată pe o piesă a scriitorului rus Aleksandr Puşkin, relatează povestea ţarului Boris Godunov, care a înnebunit şi a murit copleşit de vinovăţie pentru uciderea unui tânăr rival la tron, la sfârşitul secolului al XVI-lea.

La Scala şi-a deschis miercuri stagiunea 2022-2023, unul dintre cele mai importante momente ale calendarului cultural italian.

Activiştii împotriva schimbărilor climatice au aruncat cu vopsea la intrarea în clădirea celebrei opere La Scala, înaintea spectacolului de deschidere a noii stagiuni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News