UPDATE ora 21.25: George Simion a precizat, pentru Libertatea, că nu se delimitează de protestul din fața Ministerului Sănătății, dar niciun membru sau simpatizant AUR nu a fost implicat în violențele asupra jurnaliștilor. Cât despre comunicatul Jandarmeriei, Simion a precizat că organizatorul nu face parte din AUR, iar membrii și simpatizanții partidului nu au instigat la blocarea sau intrarea în minister.

UPDATE ora 19.30: Protestul din fața Ministerului Sănătății s-a încheiat.

UPDATE ora 18:25: Protestatarul care urcase pe clădirea Ministerului Sănătății a coborât după aproximativ trei ore cu ajutorul intervenției pompierilor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE ora 17:10: Un bărbat a fost extras din mulțime și va fi dus la o secție de poliție pentru a fi audiat sub acuzația că a lovit un jurnalist, a transmis Jandarmeria Capitalei, cu referire la incidentul în care au fost loviți jurnaliști de la B1TV și TVR.

„Jandarmeria Capitalei face precizarea că un bărbat suspectat a fi lovit un reprezentat mass-media a fost extras din mulțime și condus la secția de politie în vederea luării măsurilor legale. Persoanei respective i se vor întocmi acte de sesizare privind infracțiunea de loviri și alte violențe”, a transmis Jandarmeria.

UPDATE ora 16:45: Mai mulți protestatari ai fost amendați pentru loviri și alte violențe, a anunțat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Alexandru Iacob, într-o intervenție la Digi24.

Anterior, Ioana Constantin, realizator la B1TV, a declarat că mai mulți jurnaliști de la acest post de televiziune și un operator de la TVR au fost loviți de protestatari.

„Colegii mei de la B1 TV au fost agresați de oamenii lui Simion. Un operator al televiziunii publice a fost agresat, de asemenea, și luat de Smurd”, a scris Ioana Constantin pe Facebook.

UPDATE ora 16.00: O persoană care a mai participat de-a lungul anilor la alte proteste, cunoscută ca „stegarul dac”, s-a suit pe clădirea Ministerului Sănătăţii în dreptul etajului 1 în încercarea de a intra în biroul lui Alexandru Rafila.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Jandarmeria a transmis că negociază cu protestatarul care s-a urcat pe clădire, în încercarea de a-l determiuna să coboare. De asemenea, Jandarmeria a acuzat organizatorii că au îndemnat la pătrunderea în forță în Ministerul Sănătății.

„Organizatorul, alături de câţiva reprezentanţi ai acestuia, a îndemnat participanţii la adunarea publică să blocheze accesul în instituţia publică, încercând ulterior să pătrundă în interiorul acesteia. Jandarmii, prin dispozitivele preventiv de ordine publică, au oprit aceste demersuri şi i-au determinat pe participanţi să păstreze caracterul paşnic al manifestaţiei de protest”, a transmis, joi, Jandarmeria Bucureşti, referitor la protestul AUR de la Ministerul Sănătăţii.

Pe Facebook, George Simion a precizat că partidul pe care îl conduce nu este organizatorul manifestației, deși reprezentanții formațiunii participă la ea. În zilele anterioare protesteului, AUR a promovat protestul și a îndemnat urmăritorii să participe.

„Oamenii de AUR! Manifestația nu este autorizată/organizată de noi dar participam. În afara de noi mai sunt multe alte organizații prezente”, a transmis George Simion pe Facebook.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

***

Știrea inițială: „AUR se opune vaccinării obligatorii! Am ieșit în stradă pentru apărarea drepturilor românilor!”, anunță partidul, pe Facebook.

Protestatarii AUR au pancarte cu mesajele: „Vaccinare egal intoxicare”, „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”. Unii manifestanţi au tricouri cu însemnul „Frăţia Ortodoxă” şi steaguri cu tricolorul.

Aceştia strigă: „Hoţii!”, „Rafila, demisia!”.

„Întotdeauna vom fi împotriva opricărei obligativităţi. Consider că pacientul trebuie să fie informat şi statul trebuie să protejeze cetăţenii, ceea ce nu se întâmplă în România”, a declarat un participant la protest.

Cu o zi în urmă, ministrul sănătăţii Alexandru Rafila a declarat cu privire la protestul celor de la AUR față de vaccinare, despre care aceştia spun că va deveni obligatorie în România, că este absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false, mai ales că în Strategia Naţională de Vaccinare nu se regăseşte nicio prevedere care să indice faptul că va deveni obligatorie vaccinarea.

Rafila a mai atras atenţia că România este pe ultimul loc în UE privind vaccinurile tradiţionale în rândul tinerilor.

Urmărește-ne pe Google News