Mai mulţi protestatari poartă costume populare şi au drapelul în mâini, notează Mediafax.ro.
„Am venit din spirit de solidaritate cu românii din Harghita, Covasna, Mureş. Autoritatea statului va fi diminuată în această zonă din cauza Codului Administrativ, în instituţii va fi introdusă limba maghiară ca a doua limbă oficială”, a spus Maria Stoica, una dintre persoanele aflate în Piaţa Constituţiei, conform sursei citate.
„Protestăm faţă de legiferarea limbii maghiare ca limbă oficială. În România să rămână limba oficială româna, atât”, a spus un bărbat din Ploiești, care a venit la mitingul din Capitală.
„Considerăm că suntem ultima fortăreaţă. Avem obligaţia de a apărea teritoriul românesc. Într-un an în care ar trebui să sărbătorim 100 de ani de Unire, am ajuns să sărbătorim prin dezbinare. Limba română e posibil să nu mai fie singura limbă oficială”, a spus un vasluian.
Potrivit sursei citate, acţiunea este organizată de Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) şi Asociatia “Calea Neamului”. Oamenii au precizat că ies în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de Codul Administrativ care oficializează limba maghiară în Prefecturi și în serviciile publice deconcentrate.
Protestatarii vor pleca în marş pe direcţia Piata Unirii –Universitatii şi apoi Cotroceni, unde au şi un mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis.
Pe 9 iulie, Camera Deputaților a adoptat Codul Administrativ, proiectul de lege care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali.
Printre cele 600 de amendamente, sunt și câteva criticate în spațiul public. În primul rând, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor primi o pensie specială, după modelul parlamentarilor.
Nu vor primi indemnizația de vârstă cei care au fost aleși înainte de 1992 și nici cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Pensia specială va fi în cuantum de 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
O altă modificare controversată face referire la majoritatea cu care vor fi luate deciziile din Consiliile locale. Dacă până acum era necesară o majoritate absolută, de două treimi, de acum va fi suficientă majoritatea simplă, de jumătate plus unu.
Iar această regulă va fi valabilă și pentru transferul patrimoniului Consiliului local, o măsură de care ar putea beneficia direct Gabriela Firea.
Aleșii locali vor avea dreptul să aibă afaceri pe persoană fizică autorizată, fără a mai fi incompatibili. O modificare similară a fost adoptată și pentru parlamentari.
foto: Vlad Chirea
Citește și Editorial de Claudiu Săftoiu. Un ungur anti-european putinist dă lecții despre țara mea. La Tușnad