UPDATE, ora 22.45 Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, condamnă violenţele care au avut loc în timpul protestului care a avut loc duminică la Bruxelles față de măsurile sanitare.
”Condamn cu fermitate distrugerile şi violenţele fără sens de la manifestaţia de astăzi de la Bruxelles”, a scris șeful diplomației europene într-un mesaj publicat pe Twitter, acolo unde a postat și o fotografie cu un geam sparat de la clădirea unei instituții europene.
Protestele de la Bruxelles au fost marcate de ciocniri între manifestanți și poliție. Unii protestatari au vandalizat birourile Serviciului European de Acțiune Externă, brațul diplomatic al UE, relatează Politico.
Strongly condemn the senseless destruction and violence at the manifestation in Brussels today, including against our @eu_eeas /@EU_FPI premises.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) January 23, 2022
Thanks to the women and men of the @federalepolitie @policefederale for their action. #Bruxelles pic.twitter.com/YWF9lv5xMx
UPDATE, ora 21.10 Peste 60 de persoane au fost arestate în urma protestului care a avut loc duminică la Bruxelles, relatează La Libre. De asemenea, trei polițiști și 12 manifestanți au fost răniți în confruntări. Ei au fost transferați la spital, dar se află în afara oricărui pericol.
Ciocnirile dintre manifestanți și forțele de ordine au avut loc în Parc du Cinquantenaire sau Parcul Jubileului aflat în estul cartierului european. Zona a fost evacuată în jurul orei locale 16.00, însă confruntările au mai continuat și pe străzile din apropiere.
Potrivit jurnaliştilor HLN prezenţi la faţa locului, parcul arăta ca un câmp de luptă la finalul protestului, cu câteva ferestre sparte la unele clădiri europene, restaurante vandalizate și stâlpi smulși din pământ.
Într-un mesaj transmis duminică seară, premierul blegian Alexander De Croo a avertizat că actele de violență sunt inacceptabile.
„Libertatea de exprimare este unul dintre fundamentele societății noastre. Fiecare este liber să-și exprime părerea. Dar societatea noastră nu va accepta niciodată violența fără discernământ și cu atât mai puțin față de agenții noștri de aplicare a legii. Cei implicați vor fi urmăriți penal”, a declarat premierul belgian, potrivit postului RTL.
Manifestația a început în jurul prânzului la Gara Bruxelles-Nord, de unde oamenii au pornit în marș către cartierul european.
La protest sunt prezenți și mulți copii, potrivit La Libre. „Nu pașaportului rușinii”, „Nu vaccinării copiilor”, „Falsă pandemie, adevărată dictatură” sunt câteva dintre mesajele afișate pe pancartele manifestanților.
Șase persoane au fost arestate înainte de începerea marșului. Steaguri germane, franceze, olandeze, americane, poloneze sau românești sunt purtate de protestatari, după cum relatează agenția de presă Belga.
Cei mai mulți protestatari nu poartă măști de protecție, în timp ce mulți își ascund fețele pentru a nu fi recunoscuți, iar petardele răsună puternic pe străzi.
Unii protestatari au atacat poliția au aruncat cu proiectile către polițiști, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Potrivit datelor poliției, 50.000 de persoane participă la protest.
Care sunt solicitările protestatarilor
Demonstrația este organizată de Europeans United, împreună cu mai multe filiale naționale ale World Wide Demonstration și peste 600 de asociații locale din toată Europa. Organizatorii spun că protestează pentru libertate, democrație, respectarea drepturile omului și a Constituției.
„Nu suntem împotriva măsurilor anti-COVID ca atare. Suntem în principal împotriva modului nedemocratic în care sunt create. (…) Dezbaterea deschisă este cel mai bun vaccin împotriva unei societăți bolnave de polarizare”, a declarat Tom Meert, președintele Europeans United, pentru VRT, radioteleviziunea belgiană de limbă flamandă.
„Nu suntem coronasceptici. (…) Pentru a face ceva în privința polarizării dintre oamenii care sunt pentru sau împotriva măsurilor, vrem să inițiem dezbateri publice, astfel încât oamenii să poată înțelege mai bine alte puncte de vedere”, a adăugat Tom Meert.
Acesta este al cincilea protest față de măsurile anticoronavirus organizat în decurs de două luni. Și cele patru manfestații anterioare au fost marcate de episoade violente.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Peste 40.000 de cazuri zilnice de COVID în Belgia
Protestul din acest weekend are loc în contextul în care autoritățile belgiene au anunțat că în săptămâna 13 – 19 ianuarie, au fost înregistrate în medie 40.235 de noi cazuri zilnice de COVID-19. În aceeași perioadă, au fost efectuate în medie 97.573 de teste de coronavirus în fiecare zi. Dintre cei testați, 41,16% au avut rezultate pozitive, potrivit VRT.be.
De asemenea, în săptămâna din 15 – 21 ianuarie, în medie, 272 de pacienți cu COVID-19 au fost internați în fiecare zi în spitalele belgiene, cu 43% mai mult decât în săptămâna precedentă.
Iar în săptămâna 11-17 ianuarie, în medie, 22 de persoane cu COVID-19 au murit în Belgia în fiecare zi, o creștere cu 10% față de cifrele din intervalul precedent.
Până la 19 ianuarie, 77% din populațiia Belgiei era vaccinată anti-COVID cu două doze, în timp ce 54% dintre belgieni au primit și doza booster.
Foto: EPA