Choi Soon-sil, prietenă de mult timp a preşedintelui Park Geun-Hye, este acuzată că este profund implicată în afacerile guvernului, deşi nu ocupă nici o funcţie oficială. Choi Soon-sil mai este suspectată că a folosit relaţia cu preşedintele pentru a obţine mari donaţii în cadrul evenimentelor de caritate pe care le-a organizat. Avocaţii domniei sale au anunţat că va coopera cu ancheta. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere.

Park Peun-Hye, prima femeie preşedinte a Coreei de Sud, şi-a cerut scuze pentru legăturile cu Choi, însă zeci de mii de sud-coreeni au participat în ultimele zile la proteste organizate la Seul, cerând demisia lui Park. Președinta sud-coreeană și-a admis responsabilitatea în acest caz în care este implicată o prietenă a sa și a declarat că va coopera în orice investigație.

 

Potrivit estimărilor poliţiei, la protestul de sâmbătă de la Seul participă aproximativ 260.000, însă organizatorii susțin că un milion de oameni au ieșit  în stradă.

 

Președinta Coreei de Sud va fi audiată de parchet într-un scandal politic

Manifestația a avut loc lângă reședința prezidențială,  Casa Albastră.  Acesta este cel mai amplu protest antiguvernamental din ultimele trei decenii în Coreea de Sud, după înlăturarea dictaturii militare. În vara anului 1987, timp de mai multe săptămâni, milioane de persoane au ieşit la Seul şi în alte oraşe pentru a cere guvernului militar din perioada respectivă să organizeze alegeri prezidenţiale libere.

Proteste au fost de asemenea planificate în alte 30 de orașe din Coreea de Sud, precum și în 10 orașe din afara țării, inclusiv Statele Unite și Germania, potrivit postului public KBS.

 

Opoziţia cere o anchetă separată care să analizeze implicarea preşedintelui Park în acest scandal.

Tot sâmbătă, un oficial de rang înalt al companiei Samsung Electronics a fost chemat la audieri, în contextul suspiciunilor că firma sud-coreeană ar fi transferat 2,8 miliarde de euro către o firmă deţinută de Choi Soon-Sil. Fondurile ar fi fost folosite pentru a finanţa cursurile de echitaţie ale fiicei sale în Germania. Procurorii sud-coreeni au efectuat marţi percheziţii la sediul central al companiei Samsung.

Scandal politic în Coreea de Sud: descindere a Parchetului la Samsung

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News