„După ce a trecut tacit de Senat, proiectul de lege prin care anumite categorii de români se pot înarma «fără număr» – adică cu mai mult de două arme pentru autoapărare, cât e posibil acum – se află în dezbaterea Camerei Deputaților”, informează organizația APADOR-CH.

Fondată în 1990 și una dintre cele mai constante organizații din sfera publică, APADOR-CH își prezintă activitatea ca „acţiune pentru protecţia drepturilor omului şi pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate”. 

„Inițiatorii legii vorbesc în expunerea de motive de principii înălțătoare, cum ar fi «armonizarea cu acquis-ul comunitar» sau «simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, sporirea protecției ordinii publice, siguranței naționale, vieții și integrității corporale a persoanelor». Pe scurt, se dă liber la înarmare, ca să fie mai multă siguranță în societate”, susține ONG-ul. 

APADOR-CH consideră că nu este oportună relaxarea regimului armelor, în contextul agresivităţii crescute din societate, și a transmis azi Camerei Deputaților solicitarea de a renunța cu totul la proiect sau măcar la două dintre prevederile periculoase din el, pe care le găsește complet nejustificate.

Efectele principale la care se referă APADOR-CH sunt:

  • Posesorii de arme pentru autoapărare pot să dețină un număr nelimitat de arme, comparativ cu doar două în actuala lege.
  • Pot deține arme și inculpații pentru diverse infracțiuni cu intenție (de exemplu proxenetism, șantaj, trafic de persoane), cu excepția celor care au săvârșit fapte cu violență sau privind regimul armelor și munițiilor – în actuala lege portul de armă le este interzis tuturor inculpaților, indiferent de infracțiunea de care sunt acuzați.

Crimele în masă din Serbia

Ultimul exemplu de tragedie din cauza armelor de foc pe timp de pace, în apropierea României, a fost în Serbia. Serbia este o țară unde posesia armelor a fost, de-a lungul timpului, încurajată prin legislații permisive. 

La începutul lui mai 2023, în Serbia au avut loc două asasinate în masă, în urma cărora 17 oameni au fost uciși. 

În Serbia s-au declanșat manifestații de stradă masive contra violenței, inclusiv împotriva violențelor promovate de posturile TV și de ziarele tabloide. Apoi, pe fondul acestor mișcări civice sârbii au returnat în mod voluntar un număr de 13.500 de arme, conform Europa Liberă

 
 

Urmărește-ne pe Google News