Elevii din învățământul preuniversitar solicită să aibă dreptul de a protesta la scoală, și, de asemenea, să își evalueze profesorii prin intermediul unor fișe anonime. O altă solicitare e să își aleagă singuri materiile opționale. Revendicările sunt incluse într-un draft al Statutului elevului, document elaborat de Consiliul Național al Elevilor, care stabilește ce drepturi și obligații au aceștia. Statutul este prevazut de patru ani în Legea Educației, însă nu a fost aprobat nici până acum.
Elevii au avut recent o primă întâlnire cu specialiștii din Ministerul Educației, negocieri la care reprezentanții părinților nu au fost chemați.
„Multe dintre prevederi sunt ok, cele care sunt specificate oricum în Regulamentul de organizare și funcționare a unităților școlare, numai că era normal să ne ceară și nouă un punct de vedere. Ei pot reprezenta elevii de peste 18 ani, nu cred că pot reprezenta elevii minori, atata timp cât există asociații de părinți”, susține Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.
Elevii vor să decidă singuri, de la vârsta de 14 ani, dacă participă sau nu la ora de religie, însă părinții susțin ca prevederea este inutilă, acest capitol fiind foarte bine reglementat în prezent. În draftul Statutului mai e inclusă și prevederea că elevii să aibă dreptul să protesteze la școală. În plus, școlarii vor și dreptul de a contesta notele primite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro