UPDATE ora 22.41: Negocierile dintre transportatori şi fermieri cu ministrul transporturilor s-au încheiat în jurul orei 22.00, după patru ore.

Potrivit ministrului Sorin Grindeanu, discuțiile s-au finalizat cu o serie de soluţii care vor fi puse în aplicare.

„Am și semnat o minută împreună cu reprezentanții lor. Sunt lucruri pe care, urmare a acestor discuții de aproximativ patru ore, le putem face și pentru asta ne-am angajat. Alte chestiuni care nu țin de doar de Ministerul Transporturilor probabil că vor fi discutate și știu, de exemplu RCA-ul se merge la ASF. Lucrurile care țin de Ministerul Finanțelor am înțeles că vor fi discutate mâine de domnul ministru”, a spus Sorin Grindeanu, într-o declarație de presă.

Ministrul a spus că, la discuțiile de astăzi, a „văzut dorința de a găsi soluții”.

„Să știți că majoritatea covârșitoare a participanților de astăzi a fost din partea protestatarilor şi am văzut dorința de a găsi soluții, de a rezolva aceste puncte, astfel încât lucrurile să se detensioneze”, a spus Grindeanu.

UPDATE 22.00: În timpul protestului organizat de transportatori și fermieri la Constanța, situația a devenit tensionată, după ce un șofer a încercat să treacă cu mașina prin zona manifestației, potrivit Ziua de Constanța.

Un luptător SAS a scos arma din dotare, somând șoferul să oprească și să respecte restricțiile impuse.

Incidentul a fost confirmat oficial de IPJ Constanța, care a transmis un comunicat după apariția în spațiul public a imaginilor cu arma scoasă de luptătorul SAS în mijlocul oamenilor.

„În seara de 13 ianuarie a.c, în timpul protestului transportatorilor din municipiul Constanța, unul dintre participanții la trafic nu a respectat dispozițiile polițiștilor aflați în dispozitiv și s-a îndreptat cu autoturismul către participanții la acțiunea de protest, precum și către efectivele dispozitivului de ordine și siguranță publică”, a transmis IPJ Constanța.

IPJ Constanța a transmis că luptătorul SAS a scos arma „pentru a înlătura pericolul”.

„În acest context, un luptător din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, pentru a înlătura pericolul la adresa dispozitivului de ordine, precum și a protestatarilor, s-a poziționat cu genunchiul stâng pe vehiculul condus de persoana respectivă și a îndreptat arma din dotare către blocul motor al vehiculului. Menționăm că este vorba de o armă de vânătoare, cu muniție neletală”, a precizat Poliția Constanța.

UPDATE 18.18: Drumurile care duc spre vămile Albița, Nădlac și Siret au fost parțial blocate de protestul transportatorilor și fermierilor, potrivit Antena3.

La Vama Albița, circa 20 de autoturisme mici, trei autotrenuri şi o autoplatformă au fost oprite pe prima bandă a sensului de mers către Republica Moldova, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală, potrivit Agerpres.

Potrivit autorităţilor, șoferii au avut un comportament paşnic, nefiind înregistrate probleme, iar traficul rutier nu a fost perturbat. La faţa locului au fost trimise trei echipaje de poliţie rutieră şi jandarmi

De asemenea, pe drumul care duce spre Vama Siret au venit circa 200 de utilaje din județul Suceava și din județul Botoșani și s-a circulat temporar doar pe un singur sens. Blocaje temporare au fost și la Nădlac, în județul Arad, unde s-au adunat circa 60 de utilaje, mai scrie Antena3.

UPDATE 17.00: Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş, a afirmat, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost asumate, printre care şi amânarea ratelor. Este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern, a spus acesta, citat de News.ro.

O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturile din toamna anului 2022. „Ca termen s-a convenit până la data de 15 februarie, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai”, a spus liderul fermierilor.

El a adăugat că protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere.

„Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate”, a spus Dănuţ Andruş.

Ministrul Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis.

UPDATE 15.56: În cadrul negocierilor purtate sâmbătă după-amiază la Ministerul Agriculturii, fermierii au cerut soluții de creditare, să nu mai intre cereale din Ucraina în ţară, definiţia fermierului şi să nu mai fie drastice controalele APIA, transmite Agerpres, care citează surse guvernamentale.

„Ministrul le-a explicat că există în vigoare programul de 5 ori subvenţia prin care pot lua credite avantajoase de la CEC cu o simplă adeverinţă eliberată de APIA. De asemenea, ministrul le-a transmis ca există deja în transparenţă decizională un act normativ care le suspendă obligaţiile de plată dacă au dificultăţi”, au declarat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Legat de controalele APIA, ministrul le-a explicat c„ă acele controale sunt absolut obligatorii pentru a ne asigura că banii europeni şi cei de la buget sunt cheltuiţi corect”.

UPDATE 15.00: Reprezentanţii Guvernului au transmis că au modificat calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară, relatează News.ro. Astfel, sâmbătă de la ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii protestatarilor cu cei de la Ministerul Tranporturilor.

De la ora 20.00 e programată o întrevedere cu cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi, duminică, de la ora 11.00, cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Ei s-au întâlnit deja cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

UPDATE ora 14.30: Delegația fermierilor și a transportatorilor nu s-a prezentat la discuțiile programate la Ministerul Transporturilor, din motive care nu au fost comunicate, anunță instituția. Discuțiile erau programate la ora 13, dar delegația protestatarilor nu s-a prezentat. Anterior, aceștia au fost prezenți la o discuție la Ministerul Agriculturii.

Ministerul Transporturilor a făcut o nouă invitație la discuții pentru ora 18.00 și a prezentat echipa instituției care va fi prezentă la negocieri:

  • Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu;
  • Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol;
  • Directorul General al ARR, Dorin Ștefan;
  • Directorul General ISCTR, Tudor Nișulescu;
  • Directorul Direcție de Transport Rutier (din cadrul MTI), Adriana Kalapis;
  • Consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Minel Ivașcu.

***

După întrevederea de ieri de la Palatul Victoria, la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, reprezentanții fermierilor și protestatarilor s-au declarat dezamăgiți și au decis să continue protestul.

„Domnul prim-ministru nu a vrut să-și asume absolut nimic. Am ieșit de la negocieri fără niciun rezultat palpabil și cu decizia de a continua acest protest”, a transmis un reprezentant al transportatorilor. „Decizia de a continua protestul aparține fiecăruia care este în stradă. Noi, personal, am hotărât să rămânem în stradă”, au spus membrii delegației protestatarilor după ieșirea de la negocierile de la Palatul Victoria.

După întâlnire, Guvernul a anunțat că „a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele și instituțiile” care pot rezolva anumite „aspecte discutate în cadrul întâlnirii” dintre premierul Marcel Ciolacu și protestatari.

Astfel, prima rundă de negocieri, care va implica trei ministere și Autoritatea de Supraveghere Financiară este programată pentru astăzi, după următorul calendar:

  • Ora 12.00 – Ministerul Agriculturii
  • Ora 13.00 – Ministerul Transporturilor
  • Ora 14.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară
  • Ora 15.00 – Ministerul Finanțelor

„Guvernul își probează astfel disponibilitatea de a găsi soluții concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori și fermieri”, transmite Executivul.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea și Ministerul Agriculturii

Unde este coloana de vehicule

Circulația rutieră în apropiere de București este afectată de protestele transportatorilor și fermierilor, care au intrat în a patra zi.

„Pe DN 2, în localitatea Afumaţi, la limita cu oraşul Voluntari, în judeţul Ilfov, traficul rutier se desfăşoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricţionată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor”, menționează Centrul Infotrafic din cadru Poliției Române.

Revendicările transportatorilor

  1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.
  2. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 și respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
  • Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene, şi evitarea dublei taxări
  • Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere).

3. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană

  • Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 de lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative.
  • Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 de euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare.

4. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi:

  • Reglementarea unei legi antidumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referinţă.
  • Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc două ore.
  • Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu.
  • Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia.
  • Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente.

5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.

6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa, care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port.

 
 

Urmărește-ne pe Google News