„Drepturile lucrătorilor stabilite prin lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite și speciale nu trebuie să fie abrogate!”, a transmis „Meridian” într-un mesaj pe Facebook în care anunță protestul.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Potrivit confederației, la protest participă lucrătorii din structura confederației, silvicultori, ceferiști, polițiști locali și polițiști naționali, militari în rezervă și personal contractual, funcționari publici din MApN, mineri, funcționari publici, agricultori, personal nemedical și medical, personal aeroportuar, personal nedidactic.

„Prin proiectul legislativ promovat pe repede-înainte, nu se rezolvă problema inechităților din sistemul de pensii și nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, polițiștii locali”, mai afirmă sindicaliștii.

Ei au înaintat și o listă de revendicări guvernului, care vizează atât legea pensiilor, cât și pachetul de măsuri fiscal-bugetare adoptate de guvernul Ciolacu prin asumarea răspunderii în Parlament, în luna septembrie.

Nemulțumiri exprimate și de BNS

Milioane de români aflați acum în câmpul muncii vor fi afectaţi direct după ce va fi aplicată noua lege a pensiilor, adoptată marți de către Senat, în timp ce avantajați vor fi doar actualii pensionari, a acuzat Dumitru Costin, președinte al Blocului Național Sindical, într-o conferință de presă organizată miercuri.

„Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! Pregătiți-vă, că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!”, a declarat Dumitru Costin.

Ce prevede noua lege

Proiectul de lege a fost adoptat, marți, de Senat cu 85 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 19 abțineri. Legea va merge acum pentru votul final în Camera Deputaților.

Întreaga dezbatere din Senat s-a derulat fără ca ministrul de finanțe, Marcel Boloș, sau ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, să vină în Parlament pentru a susține proiectul și a explica și cum este asigurată sursa de finanțare.

Liderii coaliției guvernamentale, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat că există un acord în coaliției pentru noua lege a pensiilor și că a fost identificată sursa de finanțare.

Punctul de pensie este în prezent de 1.785 de lei și va crește de la 1 ianuarie 2024 la 2.031 de lei.

Noul proiect al legii pensiilor prevede că pentru îmbunătățirea numărului de puncte pot fi cumpărați până la șase ani de vechime în muncă. Pensia pentru limită de vârstă este condiționată de realizarea unui stagiu contributiv de minimum 15 ani.

Liderii coaliției au dat asigurări că pensiile care se vor recalcula de la 1 septembrie 2024 nu pot să fie diminuate. În cazul în care după recalculare se obține o pensie mai mică, se va menține pensia actuală în plată.

Urmărește-ne pe Google News