Sute de activiști au intrat pe autostrada A10, în sudul orașului, în jurul orelor prânzului, a anunțat poliția, după ce autoritățile rutiere au închis drumul pentru a evita producerea unor victime.
Organizat de grupul Extinction Rebellion, protestul a avut loc în apropiere de fostului sediu general al ING, bancă despre care activiștii pentru climă au spus că este principalul finanțator al proiectelor de combustibili fosili din Olanda.
ING a transmis la începutul acestei luni că va înceta să mai finanțeze explorarea și producția de petrol și gaze până în 2040 și că va tripla în următorii doi ani noile împrumuturi pentru energie regenerabilă, ca parte a unei strategii actualizate privind clima.
Însă protestatarii au spus că acest lucru nu este suficient și au cerut băncii să renunțe imediat la toate proiectele legate de combustibilii fosili.
Grote groep agenten is zojuist aangekomen en uit de bussen gestapt op de #A10 hier in #Amsterdam. Blokkade van #ExtinctionRebellion gaat door. pic.twitter.com/HQ0ayS6A5B
— Owen (@_owenobrien_) December 30, 2023
ING a calificat aceste cereri drept „radicale și nerealiste” și a afirmat că acțiunile Extinction Rebellion sunt „inacceptabile”, referindu-se la protestele anterioare din fața birourilor ING. Banca spune că în cadrul acestor proteste angajații săi au fost intimidați.
„Capacitatea și infrastructura pentru a trece rapid la energie 100% regenerabilă pur și simplu nu există încă”, a transmis ING. „Vrem să facem parte din soluție, în loc să optăm pentru calea ușoară de ieșire din utilizarea combustibililor fosili”, au precizat reprezentanții instituției bancare.
Imaginile difuzate de postul local de televiziune AT5 au arătat protestatari, inclusiv copii și persoane în vârstă, stând și mergând pașnic pe autostradă, fluturând bannere și steaguri.
Poliția a precizat, într-un comunicat, că a căutat o modalitate de a pune capăt în mod pașnic demonstrației.
Primăria orașului Amsterdam a interzis protestul de pe autrostrada A10, alocând în schimb un câmp din apropiere pentru demonstrație, dar protestatarii au urcat pe dig și au ajuns pe autostradă.
Foto: Profimedia Images
Marica13 • 12.01.2024, 07:07
Dar de ce nu protestează ca să nu mai circule atâtea avioane și vapoare acolo e cea mai mare poluare la avioane și la vapoare
Simona.T • 31.12.2023, 12:59
multi sunt protestatari de profesie, nu vad sa aiba vrreun impact actiunea lor...cel mult cateva amenzi