Semnatarii protestului susţin că „nu clemenţa, ci retragerea imediată a sprijinului politic şi revocarea sa din funcţie reprezintă măsuri adecvate faţă de gravitatea afirmaţiilor dlui senator Dan Şova”.
De altfel, Dan Şova se confruntă şi cu dazacordul Organizaţiei pentru combaterea antisemitismului The Anti-Defamation League (ADL), care consideră că ministrul Dan Şova trebuie să prezinte scuze pentru comentariile de tip negaţionist referitoare la amploarea Holocaustului.
LOVITURĂ DURĂ pentru un ministru nou din Cabinetul Ponta
Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat luni nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti. Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declaraţii cinice” a fost nominalizat în funcţia de ministru.
Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”. În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană”. Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educaţională” la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro