Câteva persoane au fost prezente în fața sediului MAI și al Administrației Prezidențiale, potrivit fotografiilor postate de partidul de opoziție. „Șeful polițiștilor e hoț. Bode, demisia!” și „Iohannis, președintele plagiatorilor Ciucă, Bode, Cîmpeanu” au fost cele două bannere afișate.
„Au trecut două zile de la verdictul de plagiat. Bode și Iohannis se fac că plouă. Am decis să le reamintim”, a afirmat Cătălin Drulă. „Corupție. Plagiat. Incompetență. Ce mai trebuie să facă Lucian Bode ca premierul Nicolae Ciucă și președintele Iohannis să-l trimită acasă?”, a adăugat el.
Demersul USR a venit în contextul în care Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a concluzionat pe 11 ianuarie, după o a doua verificare, că teza de doctorat a lui Lucian Bode din 2018 este „profund viciată” de plagiat și de „citare defectuoasă și incorectă”. În replică, ministrul de interne a spus că își va căuta dreptatea în instanță, iar Guvernul a transmis că „la fel ca în orice alte cazuri, premierul României cere respectarea legii”.
Istoricul acuzațiilor de plagiat
La începutul lunii octombrie 2022, USR a anunțat că transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode, ca să poată fi verificată de plagiat, dar Emilia Șercan a susținut că nu va verifica teza transcrisă manual de USR.
Pe 18 octombrie, partidul condus de Cătălin Drulă a sesizat CNATDCU, susținând că ministrul PNL a plagiat teza de doctorat.
La finalul lunii octombrie, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Bode „a plagiat”, dar nu a recomandat retragerea titlului de doctor, afirmând că neregulile găsite au fost de până la 3% din ce s-a analizat. „Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor este menţinut”, a reacționat atunci ministrul PNL de interne.
Pe 24 noiembrie, Pressone a dezvăluit însă că teza de doctorat a ministrului de interne conține un procent real de plagiat de aproape 20% și că Lucian Bode a copiat până și din documentele Comisiei Europene. „Nu mă pronunț pe analizele unor persoane private”, a reacționat atunci Bode.
În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.
Pe 6 decembrie, Universitatea Babeș-Bolyai a transmis pentru Libertatea că reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare.
seaman651 • 13.01.2023, 12:33
A iesit Drula cu tingirea si lingura in strada, bate sa se auda in toata tara.