„Am venit pentru a arăta unui întreg sistem că ne pasă și că nu tolerăm acțiunile lor. E inuman să ne tratăm bătrânii așa. Din păcate, pasivitatea socială i-a încurajat, dar sper că prezența noastră aici e un semnal de alarmă. Trebuie să ne facem auziți. Vom bloca și străzile dacă e nevoie”, spune Vlad, un tânăr de 23 de ani.
Circa 300 de oameni au venit, joi, în Piaţa Victoriei pentru a cere demisia ministrei familiei, tineretului şi egalităţii de șanse, Gabriela Firea, ca urmare a scandalului azilelor de bătrâni din Voluntari. Unii dintre ei au adus pancarte de acasă, alții au primit de la organizatori cartoane negre cu mesaje precum #Toțiștiau, dar sunt fără Dumnezeu, #Toțiștiau, dar corupția ucide sau #Toți știau, acum știm și noi .
Protestul a fost promovat pe Facebook de organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide, ai căror membri au adus un banner cu lungimea de 2 metri și lățimea de jumătate de metru pe care scria „Afară cu Budăi și Firea! #NișteMonștri #ToțiȘtiau!”.
Ministrul muncii, Marius Budăi, a demisionat joi din funcţie, informaţia fiind confirmată de premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern. „Nu cedăm până când nu pleacă și Gabriela Firea!”, au scris organizatorii protestului pe Facebook după ce anunţul privind demisia lui Marius Budăi a devenit public.
„Pușcărie. Demisia nu e de ajuns”
„Madama aceasta a adus Bucureștiul în sapă de cauciuc, iar acum vrea să aducă toată România”, zice Socrate-Corneliu, în vârstă de 68 de ani. Are în mână o pancartă cu chipul Gabrielei Firea și textul „#niștemonștri”.
A aflat de pe Facebook despre scandalul azilelor groazei, însă e sceptic că protestul de astăzi va rezolva ceva, pentru că „încă suntem prea puțini. E nevoie de cel puțin un 10 august (2018, n.r.) pentru ca această încrengătură de grupuri infracționale să plece cu toată mafia, finii, afinii, nașii, cumetrii”, spune bărbatul.
„At this point, pușcărie (în acest moment, pușcărie, n.r.). Demisia nu mai e de ajuns”, spune Ingrid, în vârstă de 25 de ani. Ea vrea să le transmită Gabrielei Firea și lui Marius Budăi că un pas în spate nu e de ajuns, ci ar trebui să nu mai candideze niciodată. „Sper ca prezența noastră aici să aibă un efect, iar acești oameni să nu mai apară în politică”, continuă Ingrid.
Protestatarii au scandat lozinci precum „Situația e sinistră, Firea e ministră”, „Corupția ucide, toți știau”, „Gabriela și Pandele au ucis pentru lovele” sau „Decizia e firească, Firea să ne părăsească”.
Potrivit Declic, peste 30.000 de cetățeni au semnat deja petiția „Afară cu Budăi și Firea!”, petiție adresată premierului Marcel Ciolacu.
Aflând că joi este ziua de naștere a Gabrielei Firea, protestatarii au strigat „La mulți ani la pușcărie”. Gabriela Firea a împlinit 51 de ani.
Printre participanţii la protest s-a aflat şi Oana Gheorghiu de la Dăruiește Viață.
De ce îi cer demisia Gabrielei Firea
Protestatarii au cerut demisia ministrei familiei după dezvăluirile jurnaliştilor Bianca Albu, Ovidiu Vanghele şi Răzvan Luţac şi au susţinut că Gabriela Firea a ştiut de abuzurile comise în centrele pentru persoane dependente din Ilfov investigate acum de DIICOT.
Jurnaliştii au arătat că Nela Vica Andrieș (fostă Vrînceanu), sora ministrului Gabriela Firea, a lucrat din aprilie și până în decembrie 2021 la Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei Voluntari, condusă de cumnatul ei, Florentin Pandele. În ultima lună, decembrie 2021, Nela Vica Andrieș a fost promovată șefa serviciului. În răspunsul către Buletin de București, Centrul de Investigaţii Media și Libertatea, DAS Voluntari a specificat că serviciul condus de Nela Vica Andrieș a făcut anchete și la căminele groazei.
De asemenea, Ștefan Godei, fostul președinte al Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, care administra unul dintre azilele din Voluntari, a lucrat între 4 ianuarie 2021 și 1 februarie 2023 la cabinetul senatoarei Gabriela Firea unde primea un salariu lunar de 3.000 de lei. El a fost angajat anterior ca șofer la Primăria Municipiului Bucureşti între 1 iulie 2016 și 1 decembrie 2021. În total, în cei aproape cinci ani de serviciu, Godei a încasat de la municipalitate 141.805 lei net.
De altfel, fosta consilieră a ministrei familiei, Ligia Gheorghe, a fost vicepreședintă a „Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz” în perioada 2020 – martie 2023, până să ajungă la Ministerul Familiei, deşi nu a făcut această mențiune în declarația de avere depusă în calitate de consilier al ministrului familiei. Aceasta a fost citată ca martor în dosarul DIICOT şi a cerut suspendarea contractului de la minister pe durata anchetei. Ligia Gheorghe şi Gabriela Firea se cunosc de aproximativ 25 de ani, arată G4Media.
Gabriela Firea a respins orice implicare în scandalul azilelor din Voluntari în care bătrânii au fost umiliți și tratați inuman. Ea a susținut că fosta ei consilieră Ligia Gheorghe „nu a fost angajată, nici șefă de azil”, că sora ei „nu a fost angajată, colaboratoare sau șefă de azil” și că Primăria condusă de soțul ei, Florentin Pandele, „nu are atribuții pentru a verifica aceste centre”. Ea a declarat duminică, 9 iulie, la România TV, că va da în judecată site-urile și televiziunile care „au diseminat minciuni” despre ea sau apropiații ei în cazul azilelor de bătrâni din Voluntari.
Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide anunţă un nou protest sâmbătă, tot în Piaţa Victoriei.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 13
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
EXTRATERESTRUL_SINGURATIC • 14.07.2023, 08:09
In toate periferiile marilor orase exista intotdeauna ceva de verificat si controlat , dar aparatul de stat e supradimensionat, birocratic, nefunctional, trebuie injumatatit .......se scutesc bani la BUGET !
EXTRATERESTRUL_SINGURATIC • 14.07.2023, 08:02
Ministrul familiei comploteaza impotriva familiei? sa ne fie noua bine , de vecini nu ma intereseaza....Aici nu e vorba de rezisti si cei care stau impotriva , ci faptul ca nu reprezinta in PSD nevoiasii , ci parvenitii.....