În jur de o sută de protestatarii s-au adunat în jurul prânzului în Piața Victoriei cu bannere pe care scrie „Educație previne violența de gen”, „România educată, nu discriminată” și „Fără transfobie și homofobie în educație”, „Tradiția noastră e iubirea”. Printre ei sunt și membri ai comunității LGBTQ, care au afișat steaguri curcubeu și mesajul „Drepturi egale pentru fiecare”.
„Fără transfobie și homofobie în școli”, strigă cei adunați în fața Guvernului, de unde proiectele de legi ale educației ar urma să fie trimise către Parlament săptămâna viitoare.
Eleve care cer educație sexuală în școli
Elena și Maria, în vârstă de 17 ani, au venit la protest pentru a cere educație sexuală în școli. „Știm deja că România e pe locul doi la numărul de mame adolescente din România, 45% dintre ele au sub 15 ani, ceea ce este înfricoșător. E nevoie de educație sexuală în școli pentru a combate acest fenomen, pentru a fi informați, pentru a afla că există metode contraceptive”, susțin cele două.
Nu vor religie la Bac pentru că, spun ele, „nu se predă așa cum trebuie această materie”. „Noi învățăm despre religia ortodoxă, nu despre istoria religiilor, așa cum se numește această materie”, susțin cele două.
Unii protestatari au adus cu ei în Piața Victoriei fotografii care îi înfățișează pe Vladimir Putin și Patriarhul Kiril al Rusiei în lenjerie intimă și cu machiaj. „Sunt imagini voit provocatoare, care amintesc tuturor de asocierea dintre politic și religios. Suntem în situația în care riscăm astfel de asocieri împotriva firii, împotriva democrației, în România secolului XXI. Biserica ortodoxă trebuie decuplată de la clasa politică, nu trebuie lăsată să intervină în decizii privind arhitectura curriculară, cine ce învață în școlile din România”, a spus pentru Libertatea Florin Buhuceanu, președintele Asociației Accept.
„Trebuie vorbit și despre hărțuirea sexuală. O formă despre care nu multă lume știe că e discriminare de gen. Am tot văzut în presă și în jurul nostru cazuri în care profesori au abuzat eleve și studente. Cum arată datele oficiale? În 5 ani universitari, în 52 universități publice, am avut doar 14 cazuri. Asta nu înseamnă că nu sunt cazuri mai multe, înseamnă că elevele și studentele se tem să vorbească despre experiențele lor și se tem să sesizeze asta”, a spus la microfon Cristina Praz de la Centrul Filia.
„În Constituția României, avem drepturi fundamentale care trebuie respectate. Se vorbește despre egalitate. Dreptul la învățătură pentru toți. Orice propunere la legile educație ar încălca atâtea și atâtea articole din Constituția României. România a semnat atâtea tratate, convenții europene, toate aceste tratate vorbesc despre obligația de a asigura accesul liber la educație pentru toată lumea. Să nu mai uităm că uităm o legislație antidiscriminare în România care garantează asta”, a spus și activistul Vlad Levente Viski.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3„Noile generații merită și trebuie să învețe valori precum respectul sau empatia și au dreptul să cunoască diversitatea ca parte a realității zilelor noastre”, susțin aceștia.
Organizațiile prezente sunt Asociația ACCEPT, Asociația E-Romnja, Asociația Mame pentru Mame, Asociația MozaiQ, Asociația Supra, Centrul Filia, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Consiliul Național al Elevilor, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 25.03.2023, 18:19
Te doare mintea!Nimeni n-a protestat impotriva scumpirilor aberante,dar protesteaza impotriva unei propuneri legislative- care in țarile1de inde luam lumina(și le dam avuția noastra),e ceva firesc!
Daniel1 • 25.03.2023, 14:38
CURCUBEUL A IESIT ATUNCI CAND ÎI DOARE. DAR PTR DELTA DE CE NU IES? CARE E PROBLEMA LOR CU RELIGIA?