Casa Muhle a fost construită în secolul al XIX-lea, între anii 1866-1868 și a fost cumpărată în 1878, cu tot cu terenurile din jur, de florarul Wilhelm Mühle, celebru în Europa pentru soiurile de roze pe care le-a creat, cel mai cunoscut fiind un trandafir cu petale aurii și pete albe.
Jaful imobiliar de după 1989, nepăsarea și intemperiile au distrus una dintre cele mai apreciate case din Timișoara. Clădirea a ajuns în proprietatea unei familii de romi, care a lăsat-o să se degradeze.
Libertatea a scris în urmă cu cinci luni povestea tristă a Casei Muhle, ajunsă o ruină, dar care are o poveste fabuloasă. Timișorenii au protestat în stradă pentru salvarea acestei clădiri monument istoric din centrul Timișoarei.
Nimic de atunci nu s-a schimbat, în ciuda protestelor și a semnalelor de alarmă trase autorităților.
Joi, un artist ilustrator și Asociația Prin Banat au pus două bannere pe gardul care împrejmuiește curtea monumentului istoric, pe care au scris: „Sper din toți suferarii că nu ați uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc la loc!”.
„Am urmărit să readucem în atenția publicului larg și mai ales a factorilor decidenți Casa Muhle. Ne-am dorit să repornim discuții în jurul soartei acestui imobil atât de valoros pentru moștenirea culturală a Timișoarei. Noi nu am uitat-o și sperăm că nici voi nu ați uitat-o. Așa cum spune și mesajul lucrării lui Andrei Puică, speranța noastră este că această poveste, care se derulează deja prea mult timp, să aibă un deznodământ fericit și Casa Muhle să înflorească din nou”, ne-au declarat reprezentanții Asociației Prin Banat.
”Casele vechi au amprenta unor povești de viață”
Ei speră că acțiunea va schimba ceva, măcar în deciziile primăriei, care deși are de câțiva ani o sentință judecătorească, încă nu a obligat proprietarul să aducă imobilul la starea inițială.
„Casele sunt vii datorită oamenilor care locuiesc în ele, așa se spune. Se mai spune și că ele trăiesc prin memoria oamenilor care le-au trecut pragul la un moment dat și le-au însuflețit prin poveștile personale de viață. În viziunea noastră, cu cât o casă e mai veche, cu atât ea este mai vie. Pereții lor poartă amprenta acestor povești de viață, sunt dovada că ele s-au întâmplat, și e obligatoriu să fie transmise mai departe de la o generație la alta”, spun cei de la Prin Banat.
Ei spun că, prin proiectului Heritage of Timișoara, vor să spună poveștile clădirilor istorice și ale celor care au trăit cândva în ele, pentru a le reda identitatea pierdută, a le reînsufleți și a le readuce în atenția publicului.
”Dacă o casă nu mai este locuită și dacă poveștile încetează să mai fie spuse, atunci ea este sortită uitării, îi este întreruptă continuitatea identității în timp”, mai spun cei de la Prin Banat.
Povestea Casei Mühle
Casa Mühle i-a aparținut lui Wilhelm Mühle, florar celebru al Timișoarei. El a creat mai multe soiuri de trandafiri, ajunse vedete printre rozele din întreaga Europă. Cel mai cunoscut se numește „Madame Josephine Mühle” și este un trandafir cu petale aurii și pete albe.
Pentru o vizită a împăratului Franz Josef al Austriei, Wilhelm Mühle a avut un proiect ambițios: a creat un parc uriaș, azi Parcul Central din Timișoara, în care a expus sute de soiuri de trandafiri. Împăratul a fost atât de impresionat încât i-a cerut lui Mühle să devină florarul Curții Imperiale.
Tânărul Mühle ajunsese să vândă trandafiri la casele regale din Viena și Budapesta, iar florile lui superbe ajungeau în toată Europa de Sud-Est.
Frumoasa poveste a familiei Muhle nu a fost prețuită deloc de autorități. Vila fusese preluată de ICRAL și dată spre închiriere, iar ultimul proprietar a reușit să cumpere cu doar 10.000 de euro o parte din imobil.
Nu avea voie să o înstrăineze timp de zece ani, dar cumva a reușit să o vândă celebrei familii de romi Cârpaci. Fără ca primăria să își exercite dreptul de preemțiune.
În 2012, proprietarul a încercat să demoleze vila, dar lucrările au fost oprite de autorități, după un protest al timișorenilor.
Primăria a stat ani buni în proces, iar în 2016 a câștigat în instanță, obligând proprietarul să readucă imobilul la starea inițială. Primăria putea chiar să intervină și să recupereze apoi banii. De atunci, nimic.
În urmă cu mai bine de două luni, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, susținea că s-a întâlnit cu proprietarul și că i s-a promis că se lucrează, în caz contrar urmând să se treacă la expropriere. Acum recunoaște că nu a mai urmărit cazul.
„Nu știu care este stadiul acum, nu m-a mai căutat proprietarul, decât atunci când am comunicat că am avut o discuție prin care s-a angajat ferm că o să înceapă lucrările, nu știu ce a făcut. O să trimit Poliția Locală să constate la fața locului dacă se face ceva și apoi să-l caute pe proprietar. Eu voi propune să se treacă la expropriere”, ne-a spus Nicolae Robu.
Oficialii primăriei spun că proprietarul are o autorizație de construcție emisă încă din 27 august 2019, pentru aducerea la starea inițială a vilei Muhle.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro