Circa 4.000 de manifestanți au înfruntat ore bune frigul pentru a denunța politicile populistului de stânga Robert Fico, revenit la putere în toamna anului 2023 în pofida punerii sale sub acuzare pentru infracțiuni de crimă organizată.

Unii dintre participanții la manifestație au afișat bannere în care își exprimă înrgijorarea față de alunecarea lui Robert Fico spre Moscova, după modelul premierului ungar Viktor Orban. „Slovacia, atenție, ocupația a început”, „Fico, du-te la Moscova, lasă Slovacia în pace”, au scandat protestatarii.

Aceștia au primit de la organizatori afișe ale pictorului Rudolf Sikora. Pe o parte era scris „Trădare”, iar pe cealaltă sloganul „Suntem Europa”.

Protestatarii au fluturat steagul Slovaciei și cel al Uniunii Europene. În plus, au cântat și imnul UE, organizatorii subliniind că „acesta este imnul nostru”.

Pictorul Rudolf Sikora a cerut opoziției să se alăture protestelor anti-Fico organizate de societatea civilă. „Vă implor, politicieni din opoziție, să vă uniți împotriva răului”, a subliniat el.

„Nu suntem o cârpă rusească”, a declarat un protestatar, adăugând că Fico vrea să dea Slovacia pe mâna Rusiei. „Nu suntem Rusia”, au scandat organizatorii și mulțimea.

Robert Fico a întrerupt ajutorul militar pentru Ucraina și a făcut o serie de declarații favorabile Kremlinului după preluarea puterii, în octombrie 2023. Acum duce o campanie mediatică de a-l face pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „țap ispășitor” pentru oprirea livrărilor de gaze rusești via Ucraina și de a-l prezenta pe liderul rus Vladimir Putin ca un om cu care se poate discuta, deși problema gazelor rusești derivă din războiul liderului de la Kremlin și din folosirea acestora ca armă politică.

După o reuniune la Bruxelles, în decembrie, Fico l-a acuzat pe Zelenski că a încercat să-l cumpere, după care s-a dus la Kremlin într-o vizită neanunțată și a plecat de acolo fără să facă vreo declarație.

Anterior, Fico a declarat că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi în funcție și a cerut țării atacate să facă concesii pentru partea agresoare. În plus, premierul slovac a contestat unele decizii de susținere a Ucrainei luate în cadrul UE și NATO.

 
 

Urmărește-ne pe Google News