Coaliţia de dreapta şi de extremă dreapta, formată în decembrie de Benjamin Netanyahu, încearcă să adopte o legislaţie care, în special, acordă guvernului putere de decizie în alegerea judecătorilor şi limitează prerogativele Curţii Supreme de a invalida decizii sau de a decide împotriva Executivului. Reforma a fost anunțată la începutul lunii ianuarie, iar de atunci aceasta a provocat manifestaţii masive.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4„Democraţie, democraţie!” sau „Nu ne vom da bătuţi” au scandat manifestanţii în centrul Tel Avivului, în mijlocul unui nor de drapeluri israeliene.
Și în alte oraşe israeliene au fost organizate proteste.
Miercuri, la Tel Aviv au avut loc altercaţii între manifestanţi şi poliţia care a folosit tunuri cu apă şi grenade asurzitoare pentru a împrăştia mulţimea. 11 protestatari răniţi au primit îngrijiri la spitalul Ichilov din Tel Aviv, conform purtătorului de cuvânt al centrului medical.
Textul noii legi, care vizează să reducă influenţa justiţiei în favoarea puterii politice, ameninţă caracterul democratic al statului Israel, susțin cotestarii reformei.
Dar Benjamin Netanyahu şi ministrul său de justiţie, Yariv Levin, consideră necesară restabilirea unui raport de forţe echilibrat între parlamentari şi Curtea Supremă, despre care premierul şi aliaţii săi afirmă că este politizată.
Ce spun manifestanții
„Îmi iubesc ţara, sunt sionist şi vreau ca Israelul să rămână o ţară evreiască şi democratică”, a declarat, pentru agenția franceză de presă Revital Lévi, în vârstă de 52 de ani, care trăieşte la Tel Aviv. „Trebuie un sistem judiciar puternic, autonom şi de o separare a puterilor”, pentru a „garanta democraţia”, a spus ea.
The Ayalon Highway has been taken. Protestors in Tel Aviv broke thru police lines and barricades. 9th straight week of anti govt protests pic.twitter.com/LdslczNyZe
— Neri Zilber (@NeriZilber) March 4, 2023
„Nu ratez nicio manifestaţie”, a povestit Nimrod Mimran, 24 de ani, inginer QA (quality assurance). „Sunt dator să lupt”, a adăugat el, spunând că „se teme pentru drepturile sale”.
Două măsuri ale reformei au fost deja adoptate
Două dispoziţii cheie ale reformei – prima care modifică procesul de numire a judecătorilor şi a doua care intenţionează să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de parlament – au fost deja adoptate de deputaţi în primă lectură.
O altă dispoziţie extrem de contestată a reformei, introducerea unei clauze „derogatorii” care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă anumite decizii ale Curţii Supreme, urmează să fie votată în primă lectură la o dată ulterioară.
Manifestaţiile, care denunţă în general politica guvernului, nu par să influenţeze pentru moment determinarea lui Netanyahu şi a majorităţii sale.
Netanyahu, judecat pentru corupţie în mai multe cazuri
Opoziţia, inclusiv liderul centrist Yair Lapid, l-a acuzat în repetate rânduri pe Banjamin Netanyahu că doreşte să-şi apere interesele personale prin această reformă.
Netanyahu este el însuşi judecat pentru corupţie în mai multe cazuri. Adversarii acestuia consideră că, în cazul adoptării reformei, șeful guvernului ar putea să o folosească pentru a anula o eventuală decizie a instanţei care să-l condamne.
seaman651 • 05.03.2023, 08:59
Nu numai Bibi este corupt pana-n maduva oaselor, ci si cei care ii sustin si-i aproba "reformele". Politician = corupt = hot. Locul lor este la inchisoare.