„Schimbare radicală în sănătate, nu atac la demnitate!”, „Decență, finanțare, protocoale, nu mizerie, dispreț și controale!”, „Românii vor muri în țară cu medicii goniți afară!”, „Cu respect ne tratăm pacienții în țară, cu respect tratați-ne ca să rămânem!” sunt câteva dintre mesajele afișate în fața Guvernului de cadrele medicale prezente la protest.

Potrivit medicului Cosmin Alexandrescu, președintele APMA, medicii vor „o poziționare în societate în poziția pe care o merită prin pregătire, prin activitatea, prin vocație și prin efectul muncii” lor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

„Dacă vrem să avem o societate sănătoasă, dacă vrem să avem oameni sănătoși, capabili să muncească, să vă plătească pensiile, să vă plătească salariile, să vă plătească educația copiilor – aia gratuită, cum spune Constituția – avem nevoie de oameni sănătoși. Și ca să avem oameni sănătoși, avem nevoie de medici. Medici care nu sunt nici criminali, nici ucigași în serie, sunt niște oameni care încearcă să salveze viețile pacienților lor și sănătatea pacienților lor”, a spus președinte APMA.

Referindu-se la cazul celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, Maria Miron, poreclită „Doamna cu coasa”, şi Mirela Păiuş, arestate preventiv și apoi eliberate în dosarul morților suspecte de la secția de ATI, dr. Cosmin Alexandrescu a afirmat că orice om ar trebui să beneficieze de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanței.

„A fost afectată relația medic-pacient datorită faptului că a fost prezentată ca o relația conflictuală. Cazul «Pantelimon» este un caz care necesită o rezolvare în instanță, nu în piața publică, și trebuie să se țină seama de prezumția de nevinovăție care se înscrisă în Constituție. Orice om în țara asta se prezumă nevinovat până când instanța demonstrează contrariul”, a declarat medicul.

El a cerut ca „așa cum Consiliul Superior al Magistraturii apără demnitatea și onoarea magistraților, atunci când, prin declarații sau manifestări în spațiul public există prezumția de afectare a acestora” și Colegiul Medicilor „să aibă un mecanism prin care să poată să declare «domnilor, ce se întâmplă acum aduce atingere demnității și onoarei profesiei medicale»”.

Într-un interviu acordat Libertatea și publicat joi, 12 septembrie, dr. Cosmin Alexandrescu a explicat că prin acest protest, cadrele medicale vor să atragă atenția asupra a trei puncte: poziția medicului în societate, reforma sistemului de sănătate și tratamentul arogant al Casei Naționale de Asigurări.

La rândul său, prezentă la manifestația din Piața Victoriei, dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din București, a subliniat că „profesia medicală trebuie respectată”, iar atunci când există greșeli, cei vinovați trebuie să fie sancționați.

Noi, Colegiul Medicilor din municipiul București, întotdeauna am fost alături de medicii corecți, de medicii cinstiți, medicii care au înțeles să-și facă profesia cu demnitate, cu responsabilitate și cu empatie. Niciodată nu am negat că pot fi greșeli. Dacă sunt greșeli, acelea trebuie investigate, sancționate și cei care greșesc trebuie să plătească. Medicul trebuie să fie respectat și, ca în orice altă profesie, atunci când există probleme, prezumția de nevinovăție trebuie respectată”, a declarat Cătălina Poiană.

„Nu suntem aici să apărăm pe nimeni. Suntem aici pentru că atunci când e vorba de profesia medicală, ea trebuie să fie respectată, așa cum noi, medicii, în primul rând, în activitatea noastră, punem în centrul atenției pacientul și respectul pentru pacient”, a mai spus președinta Colegiului Medicilor din București.

Totodată, aceasta a insistat asupra nevoii de finanțare, subliniind că „sectorul prespitalicesc, atât medicina primară, cât și ambulatoriul de specialitate sunt două sectoare de activitate medicală care trebuie întărite. Este o condiție absolut necesară, deoarece ar fi un prim pas pentru a putea degreva camerele de gardă ale spitalelor de cazuri care pot fi rezolvate în acest sector”.

Urmărește-ne pe Google News