Aproximativ 3.000 de oameni s-au strâns în Piața Universității sâmbătă, 21 octombrie, și strigă „Free, free Palestine!”, „Opriți războiul, opriți măcelul”. Manifestanții sunt ținuți într-un spațiu cu garduri, accesul se face prin filtre ale Jandarmeriei, după un control corporal.
„De 30 de ani sunt în România, dar eu am fost un om fără țară”, spune un bărbat palestinian, născut în Liban și venit în România în 1991. Și-a primit cetățenia română în urmă cu 3 ani, după 19 ani de muncă într-o fabrică de pâine, ca brutar. „Părinții mei au fost refugiați palestinieni, în 1948, când țara a intrat sub ocupație israeliană. Cum să trăiești fără țară?”, spune bărbatul venit să protesteze pentru țara în care n-a avut voie să intre o viață.
Pe fundal se aud strigătele protestatarilor care flutură steagurile palestiniene. Un grup de tinere se exprimă ferm pe subiect: „Speranța este să se oprească genocidul din Palestina, să trăiască în libertate și copiii nevinovați să nu mai trăiască acest terorism al Israelului”, spune Amal, o tânără de 23 de ani, al cărei nume înseamnă „speranță” în limba arabă.
„Singura forță care i-a apărat pe palestinieni”
Amal împreună cu prietenele ei sunt născute în România, din părinți sirieni veniți în țara noastră. Fetele sunt solidare cu cauza palestiniană. Și chiar dacă nu aprobă terorismul, cred că organizața Hamas este singura „forță” care a putut să lupte pentru palestinienii din Fâșia Gaza. „Dacă nu-i apără nimeni, trebuia să-i apere cineva – chiar dacă poate nu e cel mai corect mod în care au făcut-o, nu cu violență. Dar atât s-a putut”, sunt de acord toate cele patru tinere care au vorbit cu reporterii Libertatea.
„La școală ne-au învățat diferența între evrei și sioniști. Sunt de asemenea mulți evrei care sunt pro Palestina. Noi nu avem nimic cu evreii, noi respectăm toate religiile”, spune Adriana, 29 de ani, o româncă de origine siriană. „Să ții cu Palestina înseamnă să ții cu umanitatea”, adaugă ea.
„America este de vină”
La protest, cei solidari cu cauza palestiniană se amestecă însă cu vocile antisemite. Două românce de 60 de ani, venite să susțină Palestina, condamnă puternic statul Israel și numesc America „criminalul lumii, alături de evrei”.
„În fiecare an sunt bombardați în Gaza și nicio televiziune nu spune lucrul acesta. Evreii bombardează de zeci de ani și nu numai în Gaza, ci și în Cisiordania. Dacă cineva v-a spus că Hamasul ar fi o asociație teroristă, eu observ că genocidul vine de la Israel, America și marile puteri care alimentează acest genocid”, spune Florentina, care a petrecut două luni în Palestina în 1985.
Scepticismul în fața presei se regăsește în discursul mai multor protestatari care acuză că televiziunile și media, în general, nu relatează adevărul.
„Suntem aici pentru popor, nu pentru Hamas”
„Noi nu suntem aici pentru Hamas, suntem aici pentru civili. Ei se chinuie acolo, nu noi. Noi am venit aici doar din prietenie”, spune și Amer, 57 de ani, originar din Siria. Locuiește de 31 de ani în România.
Tot din prietenie și dintr-o cauză umanitară a venit la protest și Ahmet din Turcia. „Motivul este că mor niște oameni. E de ajuns să ies la protest. Nu trebuie să caut alte motive”, spune bărbatul de 57 de ani. Se declară dezamăgit că România și Uniunea Europeană nu au făcut mai multe pentru a interveni în ajutorarea civililor din Gaza.
Protestul se încheie la ora 18:00, conform planificării organizatorilor. Mulți dintre cei care au discutat cu ziarul cred că statul român ar putea interveni în negocierile de pace. Își pun speranța în „prietenia” României atât cu Palestina, cât și cu Israel.
***
Sâmbătă, 21 octombrie, a fost anunțat un miting pentru Fâșia Gaza, în București. Oamenii se vor aduna la Universitate începând cu ora 16.00, iar evenimentul este organizat de Asociația Comunității Palestiniene din România. „Denunțăm complicitatea la crimele comise de Israel împotriva poporului palestinian – în special asupra celor peste două milioane dintre ei supuși blocadei ilegale și genocidului în Ghetoul Gaza”, arată organizația.
Aceasta este prima acțiune pro-Palestina din București de când a izbucnit conflictul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza, în urmă cu două săptămâni, conflict în urma căruia 1.300 de israelieni au murit, alții au fost luați prizonieri de Hamas, iar numărul celor uciși în Gaza a depășit 4.000.
Jandarmeria Capitalei a anunțat că va lua toate măsurile pentru a asigura siguranța și protecția participanților la eveniment.
Solidaritate cu Israel, la București
Un miting de solidaritate cu poporul israelian a avut loc în Capitală săptămâna trecută. Evenimentul a făcut parte din mișcarea internațională #IStandWithIsrael. Iar pe străzile din București au apărut afișe cu israelienii luați ostatici de Hamas, în Fâșia Gaza. Mișcarea a pornit de la doi artiști din New York, care au vorbit pentru publicul Libertatea, și a ajuns una globală.
Manifestația de la București are loc în timp ce la Cairo, în Egipt, se desfășoară un summit de pace. Vor fi prezenți liderii a 12 state, inclusiv din UE, Turcia și Qatar. Însă vor lipsi trei actori-cheie în conflictul din Orientul Apropiat: Statele Unite ale Americii, Israel și Iran.
Franța și Germania au interzis manifestările pro-palestinienilor
În Europa au avut loc mai multe mitinguri de susținere a palestinienilor, iar în unele locuri au existat și ciocniri violente, cu zeci de oameni arestați. Specialiștii spun că toată Europa a fost cuprinsă de un val de rasism și antisemitism, ceea ce a ridicat nivelul de alertă în unele state.
Franța și Germania au anunțat că interzic manifestațiile grupurilor pro-palestiniene. Aceste două state au cele mai mari comunități evreiești și musulmane din Uniunea Europeană.
La Paris au avut loc proteste neautorizate, unde jandarmeria a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a disipa populația adunată. Din 12 octombrie, când Franța a interzis mitingurile pro-palestinienilor, au fost date peste 700 de amenzi și au fost arestate peste 40 de persoane.
La Berlin, au fost reținute 190 de persoane care au participat la proteste organizate în contextul conflictului din Israel.
În schimb, în statele din Orientul Apropiat și Africa manifestațiile de stradă au o amploare mult mai mare. Săptămâna aceasta au fost proteste cu mii de oameni în Cisiordania, Egipt, Liban, Iordania, Libia, Yemen, Tunisia, Turcia, Maroc și Iran.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 22.10.2023, 22:32
Cine nu respecta legile tari unde se afla sa fie expulzati la ei si sa protesteze pana nu mai pot.
K476 • 22.10.2023, 10:50
Totul a pornit de la ocupatia engleza in Palestina, dar nu scrie nimic de Anglia in articol. Ce soluție propune Anglia? Ce face Anglia? Unde este armata angliei?
durban22 • 22.10.2023, 09:14
Toate tarile europene interzic manifestatiile pro-palestiniene, noi ,romanii ca intotdeauna ne dam cu stangul in dreptul in aceste chestii si facem exact pe opus !.