Medicii veterinari vor să aducă în atenția decidenților (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Guvernul României, Parlamentul României) problemele profesiei lor care ar putea pune în pericol sănătatea publică, notează Agerpres.

„În contextul legislativ actual, ca urmare a modificărilor aduse legislaţiei specifice atât de Guvern, cât şi de Parlamentul României, este din ce în ce mai dificilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu toată demnitatea şi responsabilitatea pe care aceasta le presupune, medicii veterinari fiind obligaţi să profeseze la limita malpraxis-ului”, se arată în comunicatul emis de Colegiul Medicilor Veterinari care organizează protestul din Piața Victoriei.

Veterinarii spun că revendicările făcute de la mitingul din 26 martie nu au fost soluționate, așa că sunt nevoiți să iasă din nou în stradă. Aceștia cer modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar şi punerea ei în acord cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În caz contrar, sănătatea publică din România este în pericol, în condiţiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară şi poate vinde medicamente de uz veterinar, fără a fi necesară prezenţa medicului veterinar. Așa se face că orice persoană poate cumpăra și administra animalelor medicamente și produse de uz veterinar.

Ei avertizează că prevederile introduse în Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul Uniunii Europene, cât şi exporturile de animale în ţările terţe.

De asemenea, printre revendicări se mai numără și crearea unui cadru legal în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari şi autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuţie, stabilitatea programelor pentru controlul bolilor şi renegocierea tarifelor pentru acţiunile din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, notează sursa citată.

Veterinarii de liberă practică vor să aibă acces liber și gratuit la sistemul naţional pentru identificarea şi înregistrarea animalelor (S.N.I.LA.) și ca Guvernul să le asigure echipamentele de protecţie pentru realizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale care deţin animale. Totodată, ei cer eliminarea inechităților din sistemul de acordare a sporurilor salariale din sistemul public veterinar deoarece în momentul de față lipsesc proceduri de evaluare a competențelor.

Potrivit Colegiului Medicilor Veterinari, acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca singurii care nu beneficiază de sporuri pentru condiții periculoase și deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari.

Libertatea a scris că în plină epidemie, o treime dintre veterinari țin evidența animalelor pe hârtie. Numărul focarelor de pestă porcină din România este dublu față de cel înregistrat de cinci ţări vecine în doi ani.


Citește și Serviciu public pentru afaceri private. Gabriela Firea şi Marian Petrache, bani gratis pentru „rețeaua transportatorilor” din Ilfov


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News