Asociația E-Romnja, care lucrează în comunitatea de romi din Valea Seacă din 2014, acuză Poliția din Bacău că tolerează violența și abuzurile sexuale asupra femeilor.

Manifest al E-Romnja

„Lipsa intervenției poliției îi încurajează și mai mult pe violatori. În același timp, descurajează tot mai des fetele și femeile supraviețuitoare care vor pedepsirea agresorilor, deoarece ele rămân singure și neputincioase în fața unui sistem patriarhal, sexist, clasist și rasist“, se precizează, miercuri, într-un manifest semnat de Asociația E-Romnja alături de alte organizații neguvernamentale care activează în domeniul respectării drepturilor femeilor.

Protestul din fața sediului Poliției din comuna Valea Seacă, județul Bacău. Foto Cătălin Georgescu/DOR

În ultima jumătate de an, mai multe tinere din Valea Seacă au contactat asociația pentru a cere ajutor, după ce poliția le-ar fi ignorat sau chiar le-ar fi descurajat să depună plângere când au spus că au fost violate.

Mai grav este că în majoritatea cazurilor, „autoritățile acționează într-o manieră care îi determină pe părinții sau tutorii victimei să-și retrage plângerea“, acuză activistele, care insistă asupra faptului că problema nu este doar locală, ci una la nivel național.

Polița este criticată și pentru faptul că privilegiază scoaterea victimei din mediul familial în loc să evacueze cu prioritate agresorul, în baza unui ordin de protecție provizoriu, pe care-l pot emite pe loc.

România, exemplu negativ în Europa

Statisticile pentru România legate de violența domestică arată că:

  • 1 din 4 omoruri are loc în familie
  • 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener
  • peste jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe
  • 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu: în rural – 53% din cazuri,  în urban – 47%
Protestul din fața sediului Poliției din comuna Valea Seacă, județul Bacău. Foto Cătălin Georgescu/DOR

„Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților“, mai reclamă ONG-urile.

Manifestul trasmis către Libertatea este asumat de E-Romnja – Asociația pentru Protejarea Drepturilor Femeilor Rome, Asociația Quantic, Centrul FILIA și Asociația Transcena.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Urmărește-ne pe Google News