Oamenii au huiduit și au strigat ”Hoții!” și ”Dați-ne banii!”, îngrămădiți la poartă, și s-au certat cu polițiștii locali și cu forțele de ordine, obosiți să fie lăsați fără răspunsuri la întrebări.
Unii nu au purtat măști, iar distanța fizică a fost imposibil de respectat.
”Ar fi trebuit să ne plătească pe 11, dar nici azi nu am primit salariile, nimeni nu și-a primit banii. Vrem amărâții ăia de banii, nu altceva”, a explicat o angajată de la Amenajare Edilitară și Salubrizare.
Situația muncitorilor ”la mătură” de la AES este una incertă. Ei încă nu știu dacă vor mai avea unde să lucreze peste o lună, pentru că primăria condusă de Daniel Florea a atribuit un contract de aproape un miliard de lei unui grup turco-rus, lăsând practic AES fără obiect de activitate, după cum a scris pe larg Libertatea.
Contractul a fost încheiat în luna mai pe doi ani, pentru servicii de “Servicii de întreținere, amenajare și modernizarea spațiilor aparținând domeniului public și privat de pe raza administrativ teritorială a sectorului 5 al Municipiului București”.
„Toată lumea dă vina pe Lupașcu”
”Hoții!”, ”Salariile!”, ”Dați-ne banii!”, au strigat oamenii în fața primăriei. Alexandru Dimitriu, candidat USR-PLUS la Consiliul Local, a transmis manifestația live pe pagina sa de Facebook.
La un moment dat, la protest a apărut directorul AES, Marian Lupașcu. Acesta încearcă să-i liniștească pe oameni și le atrage de mai multe ori atenția să stea pe trotuar, nu pe carosabil, pentru a nu se pune în pericol și pentru a nu bloca traficul.
Când Dimitriu îl întreabă de ce angajații nu și-au primit încă salariile, directorul AES nu oferă o explicație clară, ci spune doar că ”toată lumea dă vina pe Lupașcu”, apoi îi întoarce spatele membrului USR-PLUS.
Am încercat și noi să aflăm de ce oamenii nu au fost plătiți și ce se va întâmpla cu ei după ce firma turcă își va începe activitatea, dar Marian Lupașcu nu a răspuns apelurilor și mesajelor repetate ale ziarului.
”Domnu primar vrea să ne detașeze la Salubrizare Fapte și să ne dea afară peste o lună”
Muncitorii de la Amenajare Edilitară nu au primit nicio explicație legată de plata salariilor. Se tem că nu vor mai avea unde să muncească și că primăria nu îi mai vrea.
”Domnu primar a zis că până la sfârșitul săptămânii vom fi detașați la firma primăriei, Salubrizare Fapte”, a declarat o angajată.
Ne-a zis că peste o lună o să fim trimiși acasă, că nu ne ține acolo, ne concediază.
Angajată Amenajare Edilitară și Salubrizare:
Protestatarii au strigat în repetate rânduri ”Să vină primarul!”, dar primarul Daniel Florea nu a venit să vorbească cu ei. Și nici cu presa – edilul de la sectorul 5 nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului.
Oamenii au plecat acasă marți după-amiază, cu promisiunea făcută de directorul AES că miercuri își vor primi salariile.
AES și Vanghelie
Amenajare Edilitară și Salubrizare SA a fost înființată în anul 2010, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Sector 5.
În 2018, AES avea în jur de 400 de angajați. De la începutul anului, unii angajați AES au fost transferați la alte două firme ale Primăriei Sector 5, înființate la sfârșitul lui 2019: Infrastructură DF5 și Salubrizare Fapte 5.
Cele două au în denumire sloganurile de campanie ale lui Daniel Florea: DF5 și Fapte.
Oameni din primărie spun că ar exista interesul să se desființeze AES pentru că firma e legată de fostul primar Marian Vanghelie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro