Activiștii ecologiști au avertizat că proiectul mineritului în Valea Jadar ar putea provoca distrugeri ireversibile de mediu.

O licență acordată gigantului minier Rio Tinto a fost revocată în 2022, în urma protestelor larg răspândite în țară, dar proiectul a fost reluat luna trecută, în urma unei hotărâri judecătorești și a unei schimbări de poziție a guvernului de la Belgrad.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a insistat că vor fi instituite protocoale stricte de siguranță a mediului.

Protestatarii din capitala Belgrad au scandat „Rio Tinto să iasă din Serbia” și au purtat pancarte pe care scria „Nu dăm Serbia”, în timp ce mărșăluiau prin oraș.

Ministerul sârb de Interne al Serbiei a estimat că între 24.000 și 27.000 de persoane au participat la protestul în care activiștii au blocat două dintre principalele gări ale orașului, unii dintre ei fiind întinși pe șinele de cale ferată.

Ministrul de interne, Ivica Dacic, a declarat că organizatorii au fost avertizați de poliție că acțiunile lor nu respectă legea și a promis că vor fi depuse acuzații împotriva acestora.

Activiștii cer legiuitorilor să interzică permanent exploatarea litiului și a borului în Serbia, invocând riscuri pentru sănătatea publică și contaminarea mediului. Ei au dat guvernului un termen-limită până sâmbătă pentru a pune în aplicare interdicția.

Serbia a reacordat, luna trecută, companiei miniere anglo-australiene Rio Tinto, licența de extragere a mineralului în Valea Jadar, în vestul țării.

Guvernul Serbiei a declarat că decizia anterioară de a bloca proiectul în 2022 „nu este conformă cu constituția și legea”. UE a salutat-o ​​drept o „zi istorică pentru Serbia, precum și pentru Europa”.

În schimb, Biljana Djordjevic, unul dintre liderii Mișcării Verzi de stânga, a spus că activiștii „se tem că Serbia va fi sacrificată pentru a furniza litiu pentru vehiculele electrice pe care aproape nimeni din Serbia nu și le poate permite”.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News