Angajații din sistemul sanitar urmează să primească, pe 15 aprilie, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Calculele pe care protestatarii, citați News.ro, și le-au făcut le arată că veniturile nete pe care le vor obține lunar vor fi diminuate. Din acest motiv, câțiva zeci de de salariați ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au întrerupt lucrul și au organizat un protest spontan. Medicii şi cadrele medicale care au ieşit joi în curtea unităţii medicale, protestează faţă de regulamentul de sporuri. Ei țin în mâni coli A4 pe care scrie „protest spontan”, dar nu scandează lozinci.
La Spitalul Județean Tulcea au protestat 200 de cadre medicale
Un protest similar s-a desfășurat și la Spitalul Județean Tulcea unde 200 de angajați ai unității sanitare au ieșit joi dimineață începând cu ora 8.00 în fața unității sanitare pentru a protesta față de salariile diminuate primite luna aceasta. Nemulțumirea a apărut în cursul zilei de miercuri 11 aprilie, după ce s-au împărțit fluturașii de salariu. Din cauza aplicării modificărilor legii salarizării, au fost mărite salariile, dar s-au tăiat din sporuri. Drept urmare, o parte dintre personalul medical au de primit mai puțini bani decât lunile trecute. Este vorba de o parte dintre asistentele medicale, infirmiere și kinetoterapeuți.
Proteste și la Spitalul ”Marius Nasta” din Capitală
La rându-i, și personalul medical de la Spitalul ”Marius Nasta din Capitală a protestat zile în șir din aceleași motiv: scăderea veniturilor ca urmare a aplicării noii legislații în domeniu. Angajații Institutului “Marius Nasta” au protestat și marți, dar și săptămâna trecută, înainte de Paște.
Pierderile sunt calculate chiar și la 1.400 de lei din salariul actual
Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern, stârnește mari nemulțumiri printre angajații din sănătate consultați de HotNews.ro. Cei mai afectați par să fie asistenții și infirmierii, care, potrivit estimărilor lor, ar urma să aibă scăderi salariale între 1.000 și 1.400 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor.
În ceea ce îi privește pe medici, “oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri”, iar “la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani”, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. Liderul sindical acuză că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează “un întreg haos” în sistem.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro