Electrocentrale Bucureşti asigură energia termică pentru peste 550.000 de apartamente din Capitală.
UPDATE ora 17.05: Conducerea companiei Elcen recunoaște apariția protestelor spontane la toate cele patru electrocentrale care deservesc Capitala (CET București Sud, CET București Vest, CET Progresu și CET Grozăvești).
„Este foarte important ca opinia publică să știe că Elecen funcționează în acest moment fără risc de oprire a activității. Continuitatea funcționării instalațiilor este esențială. Producerea de agent termic pentru alimentarea cu încălzire şi apă caldă nu poate fi întreruptă, fiind o componentă importantă a infrastructurii strategice naţionale”, a transmis conducerea societății.
Potrivit sursei citate, inițierea protestelor spontane ale salariaților din cele patru centrale ale Elcen a fost determinată de nemulțumirile acestora privind modul de finalizare a ședințelor de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2023, cu privire la creșterea salariilor.
„Solicitările sindicale vizează o majorare salarială de 20%, în timp ce Legea Bugetului de Stat, intrată recent în vigoare, prevede că salariile pot crește ținând cont de inflația prognozată pentru 2023. Inflația prognozată pentru 2023 este de 9,6%. Poziția Administrației Elcen este aceea de a susține o majorare a salariilor angajaților Elcen, însă ținând cont de obligația legală de a respecta prevederile Legii Bugetului de Stat cu privire la creșterile salariale în funcție de inflația prognozată pentru anul 2023”, mai afirmă conducerea companiei.
***
Știrea inițială: Potrivit sindicaliștilor, conducerea Elcen vrea să acorde, în 2023, o majorare salarială mai mică decât rata anuală a inflaţiei din ultimul an.
„Blocul Naţional Sindical (BNS), prin Sindicatul Liber Independent din cadrul Sucursalei Electrocentrale Bucureşti, informează că, la această oră, are loc un protest spontan la toate cele patru electrocentrale din Capitală. Câteva sute de angajaţi ai Electrocentrale Bucureşti au refuzat să intre în tură astăzi, la ora 14:00, din cauza negocierilor privind contractul colectiv de muncă pentru anul viitor, negocieri care au ajuns în impas. Concret, conducerea Elcen doreşte să acorde o majorare salarială, pentru angajaţii societăţii în 2023, mai mică decât rata anuală a inflaţiei din ultimul an”, a transmis BNS, într-un comunicat de presă.
Anul trecut, compania a primit din fondul de rezervă al Guvernului aproximativ 15 milioane de lei, în timp ce electrocentrale asemănătoare din alte oraşe ale ţării au primit 800 de milioane de lei, precizează BNS.
Sindicaliștii mai spun că Elcen nu a primit niciun leu de la Guvern în 2022.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro