UPATE ora 19.50: Încă două capete tractor au fost anunțate pentru protestul de luni, 22 ianuarie, potrivit unui document intrat în posesia Libertatea. În total, numărul camioanelor care vor fi în Piața Constituției se ridică la 3.
„Jandarmeria va accepta solicitarea, dar în aceleași condiții de afluire, la orele 6 și 7 dimineața, prin Alexandriei-Rahova”, au precizat sursele Libertatea.
UPDATE ora 18.30: Câteva zeci de fermieri și transportatori protestează în continuare la Afumați, lângă București. Ei se află în a 12-a zi consecutivă în care manifestează și nu s-au alăturat protestului din Piața Constituției, pe care îl consideră unul politic.
La un moment dat, a izbucnit și un scandal. Totul a pornit de la câteva persoane care au întins un steag al României, blocând circulația, a relatat Digi24. Incidentul a avut loc într-un moment sensibil, întrucât traficul către București se desfășura doar pe o singură bandă, iar acțiunea a determinat oprirea completă a circulației.
Ulterior, un alt grup de protestatari a început să strige „Jos Guvernul, jos Marcel Ciolacu”, dar jandarmii și polițiștii au intervenit prompt și au calmat situația. Protestatarii s-au delimitat de grupul care a provocat scandal în Afumați.
UPDATE ora 16.10: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că luni, 22 ianuarie, se vor purta discuții cu organizatorul și se va lua decizia fie a restrângerii suprafeței protestului, fie a anulării definitive pentru zilele de luni și marți, ținând cont de interesul aproape inexistent.
UPDATE ora 15.15: Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat pentru Libertatea că termenul limită fixat de autorități a expirat ziua precedentă, dar a menționat că nu exclude și alte cereri, care vor fi analizate de Jandarmerie și Poliție.
„Termenul s-a epuizat sâmbătă la ora 16.00 și nu se mai pot primi alte solicitări. Sigur că niciodată nu putem exclude ceva, așa că dacă vor mai exista și alte solicitări, acestea vor fi analizate punctual de Jandarmerie și Poliție, de la caz la caz. Dar, repet, regula este că nu se mai acceptă. Oamenii sunt liberi să vină dacă vor, aici vorbim doar de utilaje”, a spus prefectul pentru Libertatea.
UPDATE ora 11:35. Dănuț Andruș, unul dintre reprezentanţii fermierilor, a transmis de la Afumaţi, unde continuă să susţină cauza agricultorilor, că nu are ce căuta la protestul din Piaţa Constituţiei, organizat de un partid politic, potrivit Digi24.
UPDATE ora 10:20. Avocatul Mircea Bogdan Petre, cel care a depus solicitarea de protest, susţine că participarea extrem de slabă la manifestaţie este cauzată de „propaganda” făcută de prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, scrie Hotnews.
„Domnul prefect al Capitalei funcționează bine ca mașină de partid de dezinformare. În ultimele 72 de ore și-a făcut treaba bine. A creat acest curent de derizoriu și a trimis un protest legitim în favoarea fermierilor și transportatorilor… A funcționat bine. Da, există doar două mașini. Din păcate, democrația, cred că, în țara asta de astăzi a încetat să mai existe”, a declarat pentru sursa citată Mircea Bogdan Petre.
El a mai susținut că a făcut cererea pentru cetățenii care s-au arătat interesați să se alăture fermierilor și transportatorilor care și-au spus nemulțumirile până acum.
UPDATE ora 09.00. În Piaţa Constituţiei este în continuare un singur tractor, adus pe o platformă, a relatat news.ro. Nici protestatari care să fi venit pe jos nu sunt la locul anunţat pentru protest.
UPDATE ora 08:00. În Piața Constituției erau un cap tractor de TIR cu un tractor pe platformă și trei autovehicule civile, la ora 07:30, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2Știrea inițială: Primăria Capitalei a fost cea care a anunțat detaliile protestului. Astfel, duminică, 21 ianuarie, între orele 6.00-6.30, a fost programată adunarea mijloacelor auto, este vorba de maximum 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de TIR pe șoseaua Alexandriei, banda 1 de circulaţie, pe segmentul cuprins între șoseaua de Centură şi șos. Bucureşti-Măgurele.
Apoi, între orele 6.30-7.00, a fost programată deplasarea mijloacelor auto până în Piața Constituției pe traseul șoseaua Alexandriei-Calea Rahovei-Bulevardul Tudor Vladimirescu-Calea 13 Septembrie-Bulevardul Libertății-Piaţa Constituţiei.
Mitingul de protest din Piaţa Constituţiei este autorizat pentru orele 9.30-22.00, iar apoi, până la ora 23.00, este programată defluirea participanţilor.
„Deplasarea se face cu respectarea regulilor de circulaţie, fără restricţii de trafic. Mijloacele de transport folosite vor fi îndrumate şi parcate sub supravegherea forţelor de ordine gradual, până la ocuparea spaţiului destinat protestului (parcarea Piaţa Constituţiei)”, a transmis sâmbătă, 20 ianuarie, instituția condusă de Nicușor Dan.
Sâmbătă seară, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunțat la Digi24 că un singur cap tractor cu remorcă a cerut să fie autorizat pentru protestul fermierilor și transportatorilor. „Probabil vor fi câteva utilaje și câteva mașini mici care vor veni pe ruta deja stabilită, șoseaua Alexandriei-Calea Rahovei-13 Septembrie-Piața Constituției și nu ne așteptăm ca această manifestație să perturbe semnificativ viața locuitorilor din București”, a adăugat prefectul, care a precizat că este vorba despre un „protest politic”.
În aceste condiții, Jandarmeria este instituția care va decide dacă poate accepta și alte solicitări, venite după termenul stabilit.
Trei zile de protest, duminică prima zi
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat pe 18 ianuarie că a aprobat organizarea, în zilele de duminică, luni și marți, a unui protest în Piaţa Constituţiei, cu participarea a 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de TIR. Inițial, Nicușor Dan a respins un protest cu 15.000 de mașini în Piața Victoriei.
Protestul de duminică, 21 ianuarie, al fermierilor și transportatorilor se va desfășura între orele 9.30 și 22.00 în Piața Constituției. Protestatarii de la Afumați, Ilfov, au susținut că ei nu se vor alătura manifestației care începe duminică, 21 ianuarie, în Piața Constituției din București, au relatat Agrointel și TVR.
Solicitarea, făcută de „avocatul lui Șoșoacă”, spune prefectul
Prefectul Rareș Hopincă a afirmat că solicitarea aprobată de Primăria Capitalei a fost făcută de Bogdan Petre, despre care a precizat că este avocatul senatoarei Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, potrivit hotnews.ro. „Avocatul doamnei Șoșoacă a făcut cererea în nume personal pentru 50.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de TIR pentru Piața Victoriei. În urma negocierilor din Comisie s-a redus numărul de protestatari și s-a schimbat locația pentru Piața Constituției”, a spus el.
Avocatul a mai afirmat că Șoșoacă „a spus că nu se va prezenta la manifestație și nu vrea să fie asimilată acestui protest” și că el a depus pe 10 ianuarie o cerere de adeziune la SOS România, dar nu știe dacă aceasta a fost aprobată.
Diana Șoșoacă a susținut însă la B1 TV că nu are nicio legătură cu cererea referitoare la organizarea protestului și că avocatul Bogdan Petre nu o reprezintă nici pe ea și nici partidul său. „Ce s-a aprobat nu are nicio legătură cu cererea mea, e cererea unei persoane fizice, Bogdan Petre, care am înțeles că s-a dus la Primărie, în urma discuțiilor pe care eu le-am avut. Nu e avocatul meu! Ca să fie avocatul meu, trebuie să am un contract de asistență juridică, nu e avocat la partid!”, a declarat Șoșoacă.
Măsuri anunțate de premier pentru fermieri și transportatori
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern de joi, 18 ianuarie, o serie de măsuri, printre care acordarea un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare și extinderea excepţiilor de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente.
„De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a spus premierul în şedinţă.
De asemenea, Ciolacu a anunțat că va fi modificat modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi vor fi stabilite limite privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor, adăugând că Autoritatea de Supraveghere Financiară a găsit împreună cu transportatorii calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Foto: Vlad Chirea/Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mariussorin75 • 22.01.2024, 09:57
sa speram ca si la alegeri vom fi la fel de atenti si acest personaj sinistru va disparea din peisaj