Grupurile de oameni au pornit în marș, din toate colțurile orașului, către Parcul Glasgow Green. Mai mulți protestatari, membri ai „Scientist Rebellion” au blocat un important pod rutier din centrul Glasgowului.
Activistele de mediu Greta Thunberg și Vanessa Nakate sunt prezente și ele la manifestație, pentru a se adresa mulțimii.
Charlie Gardner, lector superior asociat al Institutului de Conservare și Ecologie Durell, care participă la manifestația din Glasgow, este de părere că „oamenii de știință nu mai pot conta pe liderii politici să ne salveze” și au „datoria morală să acționeze”.
„Peste 15.000 de oameni de știință au afirmat că ne aflăm într-o stare de urgență climatică, dar mulți dintre aceștia nu acționează ca atare. Am început acest demers ca să îi încurajăm și pe alții, oameni de știință sau obișnuiți să înceapă o rebeliune împotriva sistemului care distruge totul”, a scris aceasta într-o postare pe Twitter, potrivit BBC.
Manifestația este preconizată a fi cea mai mare de când a început summit-ul COP26, iar pentru asta au fost mobilizate forțe de ordine și efective de poliție suplimentare. Peste 10.000 de agenți au fost mobilizați, din tot Regatul Unit. Adjunctul șefului Poliției spune că oamenii care se pregătesc să călătorească la Glasgow „trebuie să se aștepte la întârzieri”.
„Prezența poliției va fi mai accentuată în Glasgow, pe străzi și în transportul în comun, care vor fi mult mai aglomerate decât într-o zi normală de sâmbătă. Dacă mergeți la marș, vă rog să vă comportați responsabil, fiți respectuoși și urmați instrucțiunile și ruta date de către organizatori sau polițiști”, a transmis acesta, sâmbătă, potrivit BBC.
Proteste similare au loc în mai multe orașe din Marea Britanie, dar și în alte țări, precum Franța, Australia, Kenya, Turcia, Brazilia sau Canada.
La protest s-au alăturat și reprezentanții comunităților indigene din America de Nord și de Sud, deoarece nu sunt reprezentați în niciun fel la summit, asta deși trăiesc în zone grav afectate de minerit și defrișări, potrivit BBC.
Summitul climatic COP26, care se desfășoară zilele acestea la Glasgow, este considerat unul crucial pentru punerea sub control a schimbărilor climatice. Peste 200 de state vor trebui să ia măsuri pentru a reduce emisiile de carbon.