UPDATE 19 august, ora 17.00. Patronii de localuri și terase din Centrul Vechi au organizat, miercuri un protest, cerând redeschiderea restaurantelor. În timp ce imnul național a fost difuzat la toate terasele din zonă, angajații localurilor au făcut un lanț uman, mergând, la pas, prin Centrul Vechi.
”Cerem redeschiderea restaurantelor, pentru că România este singura țară din Europa care are restaurantele închise la interior. Este imoral, anormal și ilogic ce se întâmplă”, a spus Octav Dura.
El a precizat că antreprenorii din industria HoReCa au cerut din iunie Guvernului să redeschisă restaurantele în interior, după ce în luna mai au făcut un plan etapizat de redeschidere, din două în două săptămâni, cu toate măsurile de siguranță pentru clienți și angajați.
Cuțitul a ajuns la os și trebuie să se întâmple ceva, pentru că, altfel, 400.000 de oameni vor sta cu mâna întinsă la Guvern să le plătească salariile.
Octav Dura, membru HORA România:
Octav Dura a mai spus că decizia de a nu redeschide restaurantele este cu atât mai greu de înțeles cu cât nu sunt angajați din HoReCa infectați cu COVID-19 și nu există nicio cifră care să arate că în industria ospitalității există riscuri mai mari decât în alte industrii unde nu mai sunt restricții.
Nu există niciun studiu prin care cineva să se demonstreze că HoReCa este principalul răspânditor al virusului COVID în lume și în România.
Octav Dura, membru HORA România:
El a precizat că din martie, de când sunt închise restaurantele, peste 40% din angajații din industria HoReCa sunt în șomaj tehnic.
”Dacă nu vor fi redeschise restaurantele, cu siguranță, cel puțin jumătate din antreprenorii de business HoReCa nu vor reuși să treacă această iarnă, pentru că nu vor avea resurse”, a precizat reprezentantul HORA România.
Octav Dura a mai spus că singurele promisiuni de până acum sunt de la Ministerul Sănătății, care le-a transmis că se va lua în calcul redeschiderea restaurantelor dacă situația epidemiologică se va stabiliza la 1.000 de infectări zilnic.
”Considerăm că, așa cum fac celelalte state care au redeschis restaurantele, și în România, autoritățile trebuie să lase deschise restaurantele și să verifice dacă se respectă reglementările”, a mai spus Dura.
El a precizat că protestul de miercuri este unul pașnic, prin care angajatorii și angajații din domeniu vor ieși în fața teraselor, având în mâini mesaje prin care își exprimă nemulțumirea și trag un semnal de alarmă asupra situației disperate în care a ajuns industria ospitalității.
FOTO: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro