Fondatorii acesteia, care nu s-au implicat până acum în politică, declară că noul partid vrea să devină proiecţia mesajelor transmise de sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă împotriva Guvernului,
La tribunal, însă, au fost înregistrate mai multe cereri și pentru înfiinţarea partidului „Rezist”.
Protestele din Piața Victoriei au apărut, odată cu adoptarea Ordonanței 13/2017, de către Guvernul Grindeanu, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie, devenind un simbol al luptei împotriva corupției.
Acestea au durat seri și nopți la rând, până când a fost retrasă Ordonanța 13, pe 5 februarie, chiar și după aceea, iar imagini spectaculoase de la proteste, precum aprinderea concomitenta a lanternelor de la toate telefoanele din piață sau intonarea imnului și realizarea drapelului României, tot cu ajutorul lanternelor de la smartphone-uri, au făcut înconjurul lumii.
În a 13-a zi de proteste, cei 30.000 de oameni din Piaţa Victoriei au creat un tricolor uman.
Chiar în ziua abrogării OUG 13/2017, prin aprobarea OUG 14/2017, a avut loc un protest istoric în Romania. Așa cum se estima, numărul oamenilor a depășit recordul zilelor anterioare, chiar dacă Guvernul anunțase abrogarea Ordonanței.
Astfel, oamenii au ieșit în număr și mai mare în stradă, cerând demiterea Guvernului și a ministrului Justiției de la acea vreme, Florin Iordache, numai în București fiind 250.000 de oameni, la cel mai mare miting din ultimii 25 de ani.
Potrivit comunicatului de presă al Executivului de atunci, pe lângă abrogarea OUG nr 13, care a fost publicată în Monitorul Oficial (MO), a fost aprobată și declasificarea stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017. Premierul Grindeanu a cerut, tot atunci, Ministerului Justiției să înceapă consultările cu partidele, pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată.
Ordonanţa 13 privind modificarea Codurilor Penale fusese publicată în Monitorul Oficial, chiar în noaptea adoptării ei, și aducea modificări legate de abuzul în serviciu şi pedepsele aplicate.
Prevederile au intrat în vigoare odată cu publicarea Ordonanţei în Monitorul Oficial, cu excepţia articolului 1 care era valabil în 10 zile.
De altfel, în acele 10 zile, mișcările de stradă au fost cele mai puternice, în toată țara, pentru că exact acest Articol 1 i-a indignat cel mai mult pe oameni.
Evz.ro explica, la momentul respectiv, că Articolul 1 prevedea că Legea 286 din 2009 se modifică la alin 3 din articolul 269 cu următorul cuprins: „favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepseşte”. Cât priveşte abuzul în serviciu, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.