Cu căciuli sau pălării roz pe cap, cu urechi ascutițe ca de pisica (o ironie pentru una dintre jignirile lui Trump, la adresa femeilor, în timpul campaniei electorale), peste două milioane de persoane, majoritatea femei, au participat sâmbătă, în Statele Unite, la “Marşurile femeilor”, organizate pentru apărarea drepurilor civile şi împotriva preşedintelui republican Donald Trump, acuzat că, în trecut, a avut o atitudine jignitoare la adresa femeilor.

„Nu discriminării”, „Construiți poduri, nu ziduri” , „Avem nevoie de un om care să citească, nu de un ciudat pe Twitter” şi “Hei-hei, ho-ho, Trump trebuie să plece”- au fost doar cateva dintre mesajele transmise de protestatoare celui mai mare lider din lume.

Peste un milion de protestatari  la Washington

La Los Angeles au ieșit pe străzi în jur 500.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, acelaşi lucru la New York, peste un milion la Washington (fiind cea mai mare manifestație), potrivit organizatorilor, şi sute de mii de Chicago, Dallas, San Francisco, St Louis, Denver, Boston şi în zeci de alte oraşe americane.

La Washington, organizatorii așteptau până în 200.000 de participante pentru un „Marș al femeilor” până la Casa Albă, însă așteptările le-au fost depășite.

Julia Roberts, Cher, Alicia Keys și Madonna, printre manifestanți

Succesul acestor marșuri  reprezintă o demonstraţie de forţă care ilustrează fracturile persistente din societatea americană în faţa celui de al 45-lea său preşedinte, învestit în funcţie vineri, fapt pentru care au renunțat la ideea de a mărşălui de la National Mall către Casa Albă, întrucât erau prea mulți și nu aveau loc să mărsăluiască, mergând însă în parcul Ellipse din fața Casei Albe. De aici nu au lipsit nume sonore de la Hollywood, precum Madonna, America Ferrera, Ashley Judd, regizorul Michael Moore, Julia Roberts, Cher, Alicia Keys, Katy Perry, Emma Watson, Amy Schumer, Scarlett Johansson, și Jake Gyllenhaal.

https://twitter.com/Madonna/status/822949021140549632

„Binele nu a câștigat aceste alegeri, dar Binele va câștiga până la urmă. Revoluția începe aici. Lupta pentru dreptul nostru de a fi liberi, de a fi cine suntem, de a fi egali”, a spus Madonna. Totodată, ea le-a spus femeilor aflate la protest că s-a gândit mult să arunce în aer Casa Albă, dar e conştientă că asta nu va schimba faptul că Donald Trump este acum noul preşedinte. Însă afirmația acesteia a iscat îngrijorări, iar Serviciul Secret de Informații  a transmis că va începe o investigaţie.

 

https://twitter.com/Scarlett_Jo/status/822885570443513857

 

Proteste și în Australia, Noua Zeelandă, India

„Președinte Trump, nu am votat cu tine. Dar respect faptul că ești președintele nostru ales și aș vrea să pot să te susțin. Însă, întâi îți cer să mă susții tu pe mine. Să le susții pe sora mea, pe mama…”, a strigat și Scarlett Johansson, în fața protestatariilor.

Mii de bărbați și femei au defilat la Sydney și Melbourne, în Australia, și la Wellington și Auckland, în Noua Zeelandă, și în India și în Germania, și în multe alte țări,  în cadrul mult anunțatului  ‘Marș al femeilor care protestează împotriva disprețului arătat cu regularitate față de femei de Donald Trump, care vineri a devenit noul președinte al SUA.

E cel mai bătrân președinte

Donald Trump a devenit vineri  cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, preluând această funcție de la Barack Obama. Republicanul a depus jurământul în cadrul unei ceremonii care a  avut loc la Washington, în faţa clădirii Capitoliului, tradiţie ce datează încă de pe vremea lui  George Washington. La grandioasa ceremonie s-a adunat numai o treime din mulțimea care l-a aclamat pe Barack Obama în 2009, potrivit unui expert.

După ceremonia sa de învestire, excentricul miliardar a intrat în istorie ca cel mai în vârstă președinte ce ocupă această funcție.

Urmărește-ne pe Google News