Protestele au loc cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
Alexander Lukashenko este primul și singurul președinte al Belarus, fiind la putere din 1994, iar acum vizează un al șaselea mandat prezidențial. Alegerile au loc în 9 august.
Liderul de la Minsk este considerat ultimul dictator al Europei, iar în ultima perioadă opoziția a criticat dur modul în care regimul său a gestionat economia și pandemia de coronavirus.
Luna trecută, în ultima zi de strângere de semnături pentru candidații la alegerile prezidențiale, zeci de oameni s-au adunat în centrul orașului. Poliția a intervenit atunci, iar după acest episod au urmat valuri de proteste, mai ales după arestarea principalului rival la alegeri împotriva lui Lukashenko, Viktor Babaryko.
O femeie, cel mai puternic adversar al lui Lukashenko
Cel mai puternic adversar al lui Lukashenko a rămas acum Svetlana Tikhanovskaya, scrie DW. Ea candidează la alegeri după ce soțul său a vrut să candideze, însă a fost arestat.
“Avem un dictator în fruntea țării, nu putem spune nimic împotriva lui. Îmi este frică, pentru că ei pot face orice. Îmi pot lua copiii și îi pot duce la orfelinat”, a spus Tikhanovskaya pentru BBC.
Zile la rând au avut loc proteste pașnice în mai multe orașe din Belarus, însă au fost reprimate violent de autorități.
Oamenii sunt luați cu forța de poliție de pe stradă și închiși zile întregi, spune BBC. În ultima lună, sute de persoane au fost arestate în acest mod, inclusiv activiști și jurnaliști locali și de la instituții media străine. Cameramanul echipei BBC a fost și el arestat, iar poliția a șters o parte din înregistrările de pe cameră, spun jurnaliștii în amplul reportaj din Minsk.
Guvern: “Respectăm libertatea de exprimare”
“În țara noastră este respectat dreptul la libera exprimare”, a declarat pentru BBC Vladimir Karanik, ministrul sănătății din Belarus.
Pus în fața situației în care poliția ia abuziv oamenii de pe stradă în timp ce protestează pașnic și îi închide, ministrul a spus că în alte țări din Europa în astfel de situații autoritățile folosesc gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a opri protestele.
“Cred că reacția forțelor de ordine la aceste proteste neautorizate nu a fost dură”, a spus ministrul.
Președintele numește pandemia o “psihoză”
Oamenii s-au săturat să trăiască cu teamă, spun jurnaliștii de la BBC, și sunt pregătiți să lupte cu toate forțele pentru o schimbare. Cetățenii și opoziția îl critică pe Lukashenko pentru modul în care a gestionat economia, dar și pandemia de coronavirus.
Președintele Belarusului a refuzat să impună restricții, în ciuda efectelor negative ale pandemiei de coronavirus în toată lumea, numind pandemia doar o “psihoză”.
Potrivit DW, Belarus a ajuns la peste 66.000 de cazuri de COVID-19 și mai mult de 500 de decese.