”Blocul Național Sindical (BNS) face apel la Guvernul României să renunțe la implementarea măsurii de reducere a costului cu forța de muncă al angajatorului, prin transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților, în special având în vedere faptul că deja a luat astfel de decizii de încălcare a propriului Program de Guvernare în favoarea capitalului”, arată BNS, într-un comunicat.

Sindicatele se arată disponibile pentru un dialog cu autoritățile în speranța găsirii unui set de măsuri alternative pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii. Reamintim, acesta are nevoie anual de transferuri de la bugetul de stat în valoare de 14 miliarde de lei pentru a se putea achita pensiile actualilor pensionari.

Calendarul protestelor

În caz contrar, sindicatele amenință cu proteste împotriva Guvernului.

”În cazul în care Guvernul nu-și va revizui decizia de implementare a celor 2 măsuri (transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariatului și desființarea celor 4 fonduri speciale), Biroul Executiv BNS a decis acțiunile ce vor fi întreprinse de confederație în perioada următoare, respectiv:
1. În data de 23 octombrie 2017 vor fi organizate pichete de protest în toate orașele reședință de județ,
2. În intervalul 30.10 – 10.11.2017 vor fi organizate cel puțin 10 manifestații de stradă la nivel local.
3. În funcție de reacția Guvernului României se are în vedere organizarea unui miting de amploare la București”, mai arată BNS.

Guvernul nu are bani pentru majorările salariale din 2018

Anterior, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că fără trecerea contribuțiilor la angajat nu se poate implementa legea salarizării, care prevede majorări salariale de 25% pentru bugetari de la 1 ianuarie 2018, iar sindicatele au acuzat că se încearcă un ”șantaj”.

România va fi singura țară din Uniunea Europeană care va avea toate contribuțiile la angajat în cazul în care măsura va trece.

Pe lângă faptul că aceasta practic anulează majorarea salarială anunțată de Guvern, trecerea contribuțiilor va duce la creșterea taxelor pentru 600.000 de români, respectiv avocații, notarii, fermierii și toți cei care lucrează pe persoană fizică autorizată (PFA).

De asemenea, este posibil să scadă și salariile celor din mediul privat cu 20%, dacă angajatorii nu majorează salariile brute cu diferența. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a declarat că Guvernul va obliga firmele să nu scadă salariile, dar juriștii au dubii că Executivul va putea modifica prin ordonanță contracte private și se așteaptă ca măsura să nu treacă de Curtea Constituțională a României.

Sindicaliștii au mai prezentat și 10 motive pentru ca Executivul să renunșe la măsură.

BNS: 10 Motive Pentru a Renunta la Trecerea Contributiilor de la Angajator la Angajat by phradamon on Scribd

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News