Mii de oameni au blocat bulevardul Tsar Osvoboditel, în apropierea sediului administrației prezidențiale, și au paralizat circulația automobilelor și transportului în comun, care a fost deviat pe alte trasee.
A fost permisă doar trecerea ambulanțelor.
Șeful guvernului este acuzat de corupție, însă refuză să își prezinte demisia, ”fiindcă oricum vor avea loc alegeri parlamentare anul viitor, în martie”.
Guvernanții sunt acuzați de legături cu lumea interlopă și că refuză să combată corupția. Ei solicită o reformă a justiției.
Nimeni nu este împotriva demonstrațiilor, grevelor, acestea sunt forme ale democrației. Dar să nu fie blocate drumuri și intersecții. Vin alegerile, toți vor putea vota. Aceasta este democrația. Imaginați-vă că vom pierde alegerile și vom începe să blocăm drumurile. Este asta democrație?
Boiko Borisov, într-o reacție pe rețelele sociale:
Boiko Metodiev Borisov a fost prim-ministru al Bulgariei între 27 iulie 2009 și 13 martie 2013 și a revenit la putere în 2018. Anterior, el a fost primarul orașului Sofia.
Premierul se află în centrul unui scandal mediatic, după ce mai multe fotografii din dormitorul lui, în care avea un pistol la cap, au circulat online. Borisov l-a acuzat pe președinte că l-a spionat cu o dronă.
Potrivit presei bulgare, manifestațiile au fost declanșate în urmă cu trei săptămâni, pe 9 iulie, după ce însuși președintele Rumen Radev declarase că guvernul Borisov ”a pierdut orice urmă de încredere”.
Acțiuni de protest au avut loc și în orașele Varna, Plovdiv, Burgas sau Ruse.
Fotografii: EPA
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8